Ruoka ja juoma

Veitsen teroitus

Yhteistyössä:

paista-fiPääasiassa Veitsen teroitus on välineurheilua. Se ei ole silti mikään maailman vaikein projekti tehdä, vaikka kuulostaakin vähän sellaiselta. Oikeastaan suurimmat syyt, miksi jengi ei viitsi tehdä veitsen teroitusta, johtuu laiskuudesta tai tietämättömyydestä. Laiskuudesta sen vuoksi, että veitsiä voi ostaa aina uusia – tietämättömyydestä siksi, että teräviä veitsiä pelätään.

Kummassakin on ihan oma epäloogisuutensa. Ensinnäkin ekologisuuden vuoksi ei ole kannattavaa ostaa aina uutta, kun vanhalla olisi voinut pärjätä hyvällä huollolla. Toiseksi tylsä veitsi vasta vaarallinen onkin.

Kokosin nyt tähän muutaman opin, millä tavalla veitset nyt kannattaa sitten huoltaa monivuotisiksi ottelijoiksi keittiön haasteisiin.

Oppi 1: hiomapuikko

Hiomapuikko on veitsen ensiapu! Se ei ole varsinaisesti mikään veitsen teroitinväline, vaan sen avulla poistetaan veitsen pinnasta pienikokoisia pinnanmuutoksia, joita tulee joka ikisessä pesussa tai leikkuussa. Hiomapuikossa on parasta käyttää ainoastaan keraamista hiomapuikkoa, koska sen teräksinen kollega tuottaa hallaa yhtä paljon kuin hyötyäkin. +/- 0 tilannetta ei kukaan toivo.

Hiomapuikkoa käytetään muutamalla vedolle veistä pitkin jokaisen käytön jälkeen.

yaxell-kuorimaveitsi-ja-arcos-lauta-hiomapuikko

Oppi 2: Hiomakivi ja veitsen teroitus

Itse veitsen teroitus tapahtuu vesihiomakivillä. Kivi laitetaan ensiksi altaaseen kostumaan, minkä jälkeen se otetaan märkänä käyttöön.

Veistä hiotaan noin 15 asteen kulmassa kiveä vasten joko pyörittävällä liikkeellä tai kohta kohdalta edes-takaisin. Jos 15 asteen kulma ei nyt täysin luonnistu, kannattaa tutustua myös erilaisiin apuvälineisiin, jotka pitävät veitsen oikeassa kulmassa. Myös hiomakiven saa pidettyä paikallaan pidikkeellä.

Hiomakivissä muuten on erilaisia karkeusasteita, joita kannattaa tarkastaa. Jos haluaa perusterävää veistä, niin 3.000 on hyvä. 6.000 tekee aika teräväksi jo ja 10.000 on partaveitsen terävyystasoa.

Oppi 3: Hiomakiven huolto

Näinhän se on, että hiomakivikin kuluu teroituksessa. Siihen syntyy hiomisesta erinäisiä railoja, jotka ovat pidemmän päälle harmiksi, ellei niitä poista.

Esimieheni joskus heitti niksin siitä, että hiomakiveen kannattaa piirtää ruksi lyijykynällä. Tämän jälkeen hiomakiveä aletaan – kosteana tietysti – hiomaan tasoituskiveä vasten. Kun hiomakivi on kunnolla tasoitettu veitsen jäljiltä, lyijykynän jälki on kadonnut. So simply is that!

veitsen-teroitus

Minkälaisia veitsiä kannattaa teroittaa?

Kaikkia, aivan kaikkia! Lähtökohtaisesti jokainen veitsi on teroituksen arvoinen, koska ne pysyvät tällöin käytössäsi terävinä pitkän aikaa. Myös ne veitset, joita mainostetaan terävinä, kannattaa hioa, koska mikään terä ei pysy ikuisesti kunnossa – Täydellisyys pysyy vain ylläpitämällä!

Terävää veistä ei kannata myöskään pitää missään laatikossa muiden keittiövälineiden seassa, koska siellä nämä vasta tylsyvätkin. Kannattaa esimerkiksi käyttää magneettisia veitsitelineitä, jolloin veitsi ei ole suoranaisesti missään kulutuskosketuksessa muiden välineiden kanssa.