Harrastukset

Untuvamakuupussi pitää lämmön

yhteistyo%cc%88ssa%cc%88Tässä artikkelissa ajattelin pureutua lyhykäisesti untuvamakuupussin maailmaan. Kyseessä on miellyttävän pehmeä ja lämmin täyte, jolle vielä keinokuituiset täytteet hakevat vertaistaan. Toki voidaan myöntää, että keinokuiduissakin on kehitystä tapahtunut tähän suuntaan. Silti untuva on edelleen paras.

Untuva vs. höyhen?

Untuvaa ei sovi sekoittaa laisinkaan höyheniin, sillä se on enemmänkin höyhenpeitteen alla oleva kerros. Tämä untuvakerros on näkyvimmillään pienillä linnunpoikasilla. Kun poikanen kasvaa, untuvakerros jää vesitiiviin höyhenpeitteen alle aika näkymättömiin.

Untuva on linnullekin lämmöneriste, joka pitää kylmän hyvin loitolla. Sen vuoksi sitä käytetään myös lämmöneristeenä makuupusseissa, myös talvikäytössä. Näistä perinteisimmät untuvamateriaalit valmistetaan ankan ja hanhen untuvasta. Untuva syntyy oheistuotteena ruokateollisuudesta.

retkeily

Untuvamakuupussi

Untuvamakuupussi on talvikäyttöön ihan loistava valinta. Se on huomattavasti tekokuituja parempaa materiaalia eristeenä: Se on kevyttä, miellyttävää ja pehmeää. Untuva pitää hyvin lämmön vähän pahemmassakin kylmyydessä.

Huono puoli on kylläkin kosteuden kerääntyminen: Untuva ei siedä juuri laisinkaan kosteutta tai pahimmassa tapauksessa täysin kastumista. Siksi se ei ole helposti kuivuvaa materiaalia, vaan kuivuu hitaasti ja to-del-la hartaasti. Kun untuva kostuu, sen lämmöneristämiskyky laskee välittömästi. Tämän jälkeen yöstäkin tulee huomattavasti kalseampi kuin täysin kuivalla makuupussilla.

Fill power -arvot

Hyvän untuvamakuupussin saa käyttöönsä siten, että tarkkailee niissä ilmoitettua fill power -arvoa. Arvo kertoo kuinka ilmava ja joustava on untuvan laatu makuupussissa. Keskilaatuisen makuupussin arvo kulkee 400–450 arvojen paikkeilla. Hyvä laatu on 500–550, ja siitä mennään kohti koko ajan parempia arvoja.

pexels-photo-90425

Yhteenvetoa

Untuva on materiaalina parasta mahdollista täytettä makuupussiin. Se ei silti siedä kauhean hyvin mitään kosteuksia, jolloin lämmöneristämiskyky alenee. Siinä tekokuidut taasen voittavat untuvan. Untuvamakuupussi on suositeltava valinta esimerkiksi vähän hc-tasoisemman retkeilijän makuupussiksi.