Piha

Tuleeko vielä lunta: Ovatko vielä lumilinko ja lumikola tarpeellisia?

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Grillikauppa.com verkkokaupan kanssa.Lunta tulee ovista ja ikkunoista. Sen tuloa ei estä edes keväiset kalenterikuukaudet tai juhannus.

Sitä tulee arkisin, viikonloppuisin ja pyhisin. Se yllättää myös autoilijat ja VR:n tuon tuosta.

Lumi on divetyoksidin, eli veden, kiinteä muoto, joka muodostuu alle 0°C lämpötilassa. Se on jäätä, joka on pienen pieninä hiutaleina ilmassa. Sen valkoisen peitteen alle jäävät niin bussipysäkillä nököttävät linja-auton odottelijat, kohmeiset käärmeet kuin menneen kesän muistot. 

 

Nietosten alle päätyy kaikki. Siihen tarvitaan työntekijä, ihminen tai kone, joka hoitaa lumen pois tieltä. Ennen muinoin helpoin tapa liikkua paikasta toiseen oli suksilla. Nyttemmin on hyvä olla mieluummin nastoitetut kengät, tasaiset hyvät tiet ja lämmin auto. Saatan olla hivenen talviangstinen. 

pexels-photo-416728-lumi

Kolaaminen

Aamun tai illan autuuteen ei todennäköisesti kuulu millään tavalla lumen luonti. Se on raskasta ja muutenkin ikävää puuhaa keskellä kaamoksen syvintä olemusta. Luminietokset kolatessa kasvavat, ja kolattava on saatava entistäkin korkeammalle kuin ensimmäisinä päivinä.  Kolaaminen on kyllä ainoa tapa, kun puhutaan pienestä piha-alasta. Ja tokihan se aina pitää liikunnasta huolen. 

Lumilinko

Lumilingot helpottaa elämää edes jollain tasolla. Se vähentää aamuista ketutuksen tunnetta yön aikana tulleesta valkeaunelmaisesta peitteestä. Kone hurahtaa ehkä turhankin äänekkäästi päälle, mutta sen jälkeen alkaa lumen kairaaminen ja lentäminen ulos heittotorvea pitkin. Investointi tuo lumilinko aina on, mutta se on selitettävissä itselle tehokkuudella ja hedonismilla. Toki myös iso piha edesauttaa päätöstä.

pexels-photo-351448-lumi

Tuleeko vielä lunta oikeasti?

En ole opiskellut koskaan meteorologiaa tai avannut sammakoita, mutta sanoisin tulevan – ja paljon.

Ilmaston lämpenemisen myötä talven rytmi on mennyt sekaisin. Aiemmin olemme saaneet lumipeitteen lopullisessa muodossaan jo marraskuussa.

Nyt joulut ovat olleet käytännössä aina todella vähälumisia tai täysin mustia. Lumi tulee vasta tammikuusta alkaen ja jatkaa aina huhtikuun puoliväliin saakka – joskus sen ylikin.

Se, mikä viime vuosien talvia on nyt yhdistänyt , on matalapaine. Meillä ei ole ollut juurikaan viime aikoina erityisen kylmiä talvia, jotka johtuvat korkeapaineesta. Samasta korkeapaineen puutoksestahan meillä ei ole myöskään ollut kuumia kesiä. Lumisateet tulevat aina matalissa pakkasolosuhteissa, ja niitä talviaikaan on piisannut.
Talveen kannattaa varautua aina, lokakuusta toukokuuhun saakka. Joskus juhannuksenakin. 

Siksi kannattaa varautua myös siihen, että lumilinko tai lumikola ovat tarpeen – melkein koko vuoden ympäri.


tammikuu 5, 2018