Harrastukset

Trampoliini ja sen turvallisuus

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Grillikauppa.com verkkokaupan kanssa.

Pomppiminen on suosittua erityisesti lasten parissa, mutta trampoliineja voi suositella myös vanhemmille ihmisille. Trampoliini nimittäin kehittää hyppijän kehonhallintaa. Sen ansiosta jalka-, vatsa- ja selkälihakset vahvistuvat, mikä tekee varmasti hyvää myös meidän kaltaisille jäykille konttorirotille.

Trampoliinin suosiosta kertovat nettifoorumien laajat keskustelut, joissa vakioaihe on totta kai trampoliinien turvallisuus. Trampoliini on hyvä liikuntaväline, mutta edellyttää riskitekijöiden tiedostamista.

Koostimme tähän muutaman oleellisen tekijän, miten kaikenikäiset voivat nauttia trampoliinista turvallisesti:

trampoliini (2)

Trampoliinin reunapehmusteet ja suojaverkko

Turvallisen trampoliinin tekevät tikkaat, tukeva suojaverkko ja reunapehmusteet, jotka useimmiten ovat mahdollista tilata pakettihintaan. Kaiken ostaminen kerralla myös säästää aina rahaa.

Mitä trampoliinin mukana pitäisi aina saada:

  • Reunapehmusteen ansiosta hyppijät eivät vahingoita itseään jousien kanssa. Myös jouset hyötyvät suojasta, koska kulumista ei tapahdu yhtä paljon kuin ilman suojusta. Reunapehmuste siis suojaa sekä pomppijaa että trampoliinin jousia.
  • Suojaverkon on hyvä olla tukevaa materiaalia, koska tehtävänä on estää putoaminen. Useimpien trampoliinien korkeus menee noin metrissä maan pinnan yläpuolella.
  • Tikkaat auttavat pääsemään trampoliinille ja sieltä pois.

trampoliini (1)

Selkeät säännöt lasten trampoliinin käyttöön

Lapset tunnetusti kulkevat tunteet edellä ja saattavat riehaantua välillä hyvinkin railakkaiksi.  Sen vuoksi sääntöjen määrittely on oleellista:

  • Montako saa hyppiä yhtä aikaa
  • Millaisissa vaatteissa hyppii, koska kovat osat vaatteissa voivat aiheuttaa vahinkoa
  • Onko vanhempi kotona trampoliinia käytettäessä.

Trampoliinin valinta

Trampoliinin valintaa määrittää aina  käyttötarkoitus. Useimmissa tapauksissa käyttötarkoitus on lapsille ilon tuottaminen. Siihen kelpaa 3,96 metrin läpimitan trampoliini, jossa mukana reunapehmusteet ja suojaverkko. Jos taas kaipaa enemmän liikunnallisempaa vaihtoehtoa, on Trampoliinisetti GIANT I-SPORT 5,2 metriä suojaverkolla hyvä vaihtoehto.