Piha

Terassivalot LED-valoilla – mitäs sitä kaikkea kannattaa harkita?

yhteistyo-led-valot-300x50 Terassivalot asennetaan useimmiten siinä yhteydessä, kun terassia kunnostetaan muutenkin. Kokosin tähän muutamia huomioita, mitä kaikkea terassivalojen suhteen oikein tarvitsee pistää muistilistalle.

LED-valot x terassivalot – millaisia vaihtoehtoja on tarjolla?

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa LED-valojen suojausluokan olevan vaadittu IP44. Tämä  on yleensä riittävä, koska se on roiskesuojattu ja kestää kosteita tiloja.

Suosituin vaihtoehto on tietysti LED-terassivalosarjat, joita voi upottaa laudoitukseen, kaiteeseen tai ripustaa. Sen asentamiseen menee semikökköjenkin asentajien mielestä noin rapiat tunnin verran.

LED-nauha terassille toimii myöskin hyvin, mutta 3M-teippiliimaus voi olla siitä haasteellinen, että kosteus irrottaa sen. Olen joskus kuullut, että paras tapa varmistaa liimaus on käyttää vielä jotain teholiimaa apuna. Nauhan kiinnitys ei tosiaan edellytä mitään erillisiä kiinnikkeitä, mutta tartuntapinnan tulisi olla puhdas.

Terassivaloissa on valovoimaisia ja valovärillisiäkin eroja. Osa pitää kirkkaan valkoisesta valosta, toiset suosivat hivenen lämpöisempää valkoista. Päälinjaus tässä lienee se, ettei valonvärin ja voimakkuuden kannata riidellä sisävalaistuksen kanssa. Toisaalta myös naapurirauhan vuoksi liian kirkkaat valot voivat aiheuttaa Ensimmäisen Naapurissodan ja kostokierteen. PS. Ei ole kokemusta. 😛

Jotkut ovat huolissaan siitä, kuinka sitä sähköä kuluu hukkaan. Terassivaloissa on mahdollista tilata mukaan hämäräkytkimiä, jotka automaattisesti pitävät valot päällä / poissa silloin kun niitä tarvitaan / ei tarvita.

Yleismuistilista

 • Valonväri ja valoteho ei kannata riidellä sisätilan valojen kanssa
 • Naapurisopukin voi häiriintyä liian räikeistä valoista
 • LED-valot ovat energiatehokkaita valintoja terassille
 • Terassivalot ovat huomaamattomia ja pienikokoisia, joten ne eivät törrötä rumasti ja näkyvästi esillä.

LED-nauha muistilista

 • LED-nauha on 3M teipillä kiinnitettävä
 • Nauhaa kannattaa käyttää myös liimalla
 • Pinnan tulee olla puhdas
 • Hämäräkytkin on mahdollista lisätä mukaan

Muistilista LED-valosarjoista

 • Suosituimpia vaihtoehtoja terasseille
 • Asennus tehdään useimmiten uppoasennuksella lautaan
 • Asennuksen pitäisi olla helppo myös vähemmän nikkaroivalle
 • Hämäräkytkin on mukana

terassivalosarja_1__1

Käytännön seikkoja terassivalojen suhteen

Energiakulutushan näissä LED-valoissa on todella pientä, joten se ei ole mikään sähkösyöppö. Ja sitten tietysti tuo hämäräkytkin pitää valot poissa päältä silloin, kun niitä ei tarvita. Itse valosarjat ovat harvemmin mitään megalomaanisen huomiota herättäviä, joten näillä sää hyvin näkymättömiä kauniita ratkaisuja.

Parhaimmillaan terassivalot toimivat silloin, kun lämmin elokuinen ilta pimenee. Valot luovat tällöin tunnelmaa terassille istuvalle seurueelle, samalla kun yön pimeydessä linnut vielä laulelevat. Joulun aikaan terassivalaistus on taas helposti toteutettu joulutunnelman luoja.