Sisustus

Saunavalosarjat lisäävät saunan visuaalista hulppeutta

yhteistyo-led-valot-300x50 Sauna on suomalainen innovaatio, joka on todennäköisesti lainatuimpia suomalaisia sanoja muihin kieliin. Monelle sauna on yhä sellainen, että siellä ei juuri valoa haluta ja nokeakin kai saa olla. Osa sen sijaan on alkanut himoita saunastaan elämyksellistä sisustuselementtiä kotiinsa, ja tuohon unelmaan kuuluvat ehdoitta saunavalosarjat. Useimmiten vaan ne asennetaan väärin tai väärän suunnittelutyön perusteella. Tässä muutamia oikopolkuja onneen, jos sellaista edes voi sanoa olevan…

Saunan koko määrittelee saunavalosarjat

Saunasi koko määrittelee saunavalosarjan. Ja se on helppo määritellä pinta-alan mukaan:

  • Pienikokoinen sauna, joka on suurin piirtein sen 3 neliömetriä, ei tarvitse 9- tai 12-osaista saunavalosarjaa suurempaa. Tällöin LEDejä sarjasta käytetään noin 6–11 kappaletta.
  • Jos saunan koko on 3–5 neliömetrin välillä, saunavalosarjan koko on ehdottomasti 12-osainen.
  • Jos saunan koko on 6–9 neliömetriä, 18-osainen saunavalosarja on silloin valinta.
  • 9 neliömetristä isommissa saunoissa käy jo sitten yhdistelminä, kuten 12+18 -osainen saunavalosarja.

saunan_valaistus_led_valot

Oma maku saunavalosarjoissa

Saunavalosarjat ovat täynnä tarjonnaltaa erilaisia kehyksiä, joista suosituimpia ovat kromi ja messinki -väriset kehykset. Tarjonnassa on myös nähty mustaa ja ajan patinoimaa kehysmallia. Oma maku tässä on se olennaisin, millaista saunaansa hakee.

Näissä on muuten sekin hyvä puoli, ettei kaikkia LEDejä edes tarvitse kytkeä, jolloin oman maun mukaan voi määritellä sen valon määrän. Osa pitää lähes hämärästä valopilkuilla, osa haluaa valoa enemmänkin saunaansa. Tämä on ihan asennustyöstä ja mausta kiinni.

Asentaminen

Täällä sitä eniten ongelmia tuleekin, koska osa asentaa saunavalosarjan liian korkealle ja LED-valot sietävät huonosti kuumuutta. Saunavalot ovat toki suunniteltuja kuumuutta kestäviksi, mutta näissäkin valitettavasti on asennuskorkeudella väliä.

Käytännössä saunavalosarjojen suositus asennuspaikaksi on metrin korkeuteen, eli puhutaan laudetasosta. LEDin etäisyyskin saa olla minimissään 0,7 metrin päässä kiukaasta. Näin LED-valo kestää huomattavasti kauemmin ja paremmin, kun se ei joudu suoran kuumuuden kohteeksi. Muussa tapauksessa valosarja menettää toimintakykynsä nopeastikin.

Poikkeuksen tekee erillinen KiuasLED, joka poikkeuksellisesti voi olla jopa 50 cm päässä kiukaasta. Näitä asennetaan yleensä takan tai kiukaan eteen, jolloin ne heijastavat hienosti pinnoista. Muista tosiaan vain, että vain nimenomaan KiuasLED soveltuu tähän, eikä itse saunavalosarjan LED-valot.

Asennuskoteloa käytetään paljon saunavalosarjojen yhteydessä, koska se eristää herkkiä laitteita kosteudelta. Muun muassa RF-himmennin ja LED-muuntaja ovat tällaisia.

Itse toteutus tapahtuu käytänössä lauteisiin upottamisella. Vaikka setissä tulisikin se 12 kappaletta valoja, ei kaikkia tarvitse kytkeä, jos ei halua.

Yhteenvetomuistilista saunavalojen valintaan

  • Oman saunan koko määrittää saunavalosarjan koon
  • Oma maku määrittää valon määrän ja kehyksen värin
  • Asennus on tehtävä AINA suositusetäisyyksien mukaan.
  • Suojakotelo on hyvä valinta muuntajalle ja RF-himmentimelle

elokuu 16, 2018
marraskuu 8, 2017