Piha

Saunan lauteiden käsittely hoito-ohje

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Grillikauppa.com verkkokaupan kanssa.Saunan lauteet ovat kovassa kulutuksessa. Tästähän huolehtivat niin kosteus kuin lämpö. Ajan kanssa saunan lauteet kaipaavat jonkinlaista käsittelyä, jotta ne voisivat olla uudenveroisia tunnelmanluojia. Ajattelin sen vuoksi tähän koostaa, mitä kaikkea saunan lauteiden käsittely edellyttää. Hoitoprosessi on loppujen lopuksi hyvin simppeli!

Saunan lauteiden pesu

Pese saunan lauteet ensimmäiseksi. Tämän jälkeen niiden pitää saada kuivua ihan rauhassa ennen käsittelyprosessin aloittamista.

Saunavaha

Saunavaha on parafiinia sisältävä vesiohenteinen suoja-aine. Ennen kuin saunavahaa voidaan käyttää, kannattaa puupinnat puhdistaa ja kuivata kunnolla. Käsittelylämpötila saunavahalle on oltava vähintään 5 asteen luokkaa ja ilman suhteellisesta kosteudestakin suosituksia on nähty 80% hujakoilla.

Kun esiasetukset ovat optimaaliset, saunavaha levitetään joko sienellä tai lakkasiveltimellä puun pintaan. Vahapinta muodostaa kalvon, tukkii huokoset ja hylkii vettä sekä likaa. Pinta pystyy hengittämään kuitenkin vahan läpi. Vaha on itsessään aika väritön aine. Se kuitenkin antaa puupinnoille syvennettyä luonnollista sävytystä. Jos toistat useasti käsittelyn, myös puupinnan sävy vahvistuu jokaisella kerralla.

saunan_valaistus_led_valot

Laudesuoja

Tätä ei tosiaan laiteta ennen kuin esipuhdistus ja vahapinta ovat tehtynä. Laudesuojaa tulee lauteille ohut kerros. Tämän jälkeen laudesuoja-aineen tulee rauhassa imeytyä pintaan puolen tunnin aikana. Jos pinta on todella kuiva, aine imeytyy todennäköisesti nopeammin. Silloin kannattaa toistaa suoja-aineen sivellys. Kaiken käsittelyn jälkeen saunaan pistetään lämpöä päälle ja ylimääräinen aine puhdistetaan pois kankaalla.

Kas näin saunan lauteet ovat jälleen kuin uudet!

Muistilista saunan lauteiden käsittelyyn

– Pese lauteet
– Anna kuivua kunnolla
– Saunavaha sivellään puupinnoille
– Laudesuoja saunavahan jälkeen
– Ylimäärinen suoja-aine poistetaan saunan lämmityksen yhteydessä kankaalla