Ruoka ja juoma

Kokemuksia Mustang sähkösavustimesta

Sähkösavustin 1100W.

Sähkösavustimet ovat nousseet suureen suosioon Suomessa. Sähkösavustimia on monta erilaista mallia: on muun muassa kaappimallisia sähkösavustimia sekä putkimallisia sähkösavustimia. Tässä artikkelissa jaan kokemuksiani Mustangin putkimallisesta sähkösavustimesta jonka hankin tänä keväänä pääasiassa kalojen, mutta myös lihojen, savustamiseen.

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Grillikauppa.com verkkokaupan kanssa.


Sähkösavustimen tuotetiedot

Laitetaan heti alkuun tarkemmat tiedot savustimesta; elikkäs kyseessä on Mustangin 18″ putkimallinen S/S sähkösavustin. Tehoa tässä mallissa on 1100W verran joka riittää tuotekuvauksen mukaan herkkujen savustamiseen pakkaskeleillä. Savustimen suuaukko on halkaisijaltaan 25,5 cm – sisälle saa siis helposti tungettua käden, eikä tule ahdasta vaikka molemmat pellit olisivat käytössä samaan aikaan! Pituutta tällä mallilla on 45 cm verran, tämä ei siis ole mikään jättikokoinen sähkösavustin joka tarvitsee paljon tilaa ympärilleen. Mustang S/S sähkösavustin painaa vain 4,9 kg! Tätä on siis helppo nostella ja siirrellä paikasta toiseen – itse pidän sitä mökin etupihalla.

Sähkösavustin mökin etupihalla.

Tämä malli on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja tuntuu käytössä hyvin jämäkältä, sen lisäksi se seisoo tukevasti 4 jalan päällä jotka pitävät savustimen ilmassa jottei se kuumenna alustaa jonka päällä se seisoo. Savustimen sisältä löytyy sekä rasvapelti että 2 kpl grilliritilää. Rasvapelti kerää savustuksessa syntyvät rasvat talteen ja pelti on helppo tyhjentää savustamisen jälkeeen. Kahden grilliritilän ansiosta savustimen sisälle mahtuu suuremmankin porukan herkut samalla kertaa.


Sähkösavustimen käyttö

Mustang sähkösavustimen käyttö on helppoa ja nopeaa! Käytön aloittamista varten ei tarvitse tehdä muuta kuin poistaa muovit paketin ympäriltä ja laittaa savustin kasaan, sen jälkeen sinun tarvitsee enää kytkeä sähköjohto pistokkeeseen. Kun savustimen kytkee päälle nousee lämmöt hyvin nopeasti 200 asteeseen – miinuspuolena tässä savustimessa on se että siinä ei ole termostaattia jonka avulla lämpötilaa voisi säätää – 200 astetta on hieman liian kuumaa tietyille herkuille – kalalle se sopii hyvin. Lämmönsäätö onnistuu kuitenkin poistamalla savustimen kansi paikaltaan savustaessa.

Lohi sähkösavustimen grilliritilän päällä.

Ennen kuin kytket savustimen pistokkeeseen tulee sinun ripotella savustuspurut purupellille ja tämän jälkeen annat sen lämmeta noin 10 minuutin ajan. Savustimesta alkaa pursuamaan savua kun se on tarpeeksi kuuma ja sitten ei muuta kuin kalat/lihat/vihannekset grilliritilän päälle ja savustimen sisälle! Herkkujen valmistus kestää puolesta tunnista tuntiin hieman koosta riippuen, lihoilla kestää hieman kauemmin verrattuna kaloihin mutta niihin saatkin kätevästi lämpömittarin ja voit ottaa ne ulos kun olet saavuttanut halutun lämpötilan lihalle. Riippuen savustusajasta, voi olla että joudut lisäämään puruja kesken savustuksen – pidä siis purujen määrää silmällä!


Mustang S/S sähkösavustimen plussat ja miinukset

Plussat

  • Hinta on edullinen (tällä hetkellä 59,90 € Grillikauppa.com)
  • Suuri tilavuus
  • Riittävä teho sekä kaloille että lihoille
  • Tukeva ja turvallinen
  • Erillinen rasvapelti helpottaa puhdistamista
  • Valmistettu kestävästä ruostumattomasta teräksestä

Lohi paistumassa sähkösavustimessa.

Miinukset

  • Savustimessa ei ole termostaattia – lämpötilaa on hankala säädellä
  • Savustimen runko kuumenee todella kuumaksi käytössä
  • Purupelti on hieman liian lähellä vastusta – saattavat palaa hiileksi

Onko sinulla kokemuksia sähkösavustimista? Jaa kokemuksesi kommenteissa!