Harrastukset

Rinkan valinta


yhteistyo%cc%88ssa%cc%88
Rinkan kanssa voi mennä metsään myös kuvainnollisesti. Myönnän itsekin ajattelevani, että hyvä rinkka on oltava isokokoinen, mutta silmäni aukenivat hiljattain. Liian isokokoinen rinkka häiritsee aika pahasti liikkumista, vaikka hihnat olisivatkin säädetty. Toiseksi isokokoisella rinkalla ei tee yhtään mitään, jos reissu on lyhykäisempi.

Päiväreppu voi olla tarpeen, mikäli reissu on vain päivän pari pitkä. Niissäkin hyvä on olla rinta- ja vyötäröremmi, jotka pitävät repun paikoillaan nopeassa liikkumisessa.

Jokainen toki tekee omat valintansa ja kannattaa aina kokeilla rinkkaa hyvin, ennen kuin valinnan tekee. Hyvä rinkka ei ole välttämättä kaunis, mutta sen on oltava käytännöllinen ja ergonominen. 

Tässä muutamia huomioitani rinkasta.

 

rinkka

Perusrinkka

Rinkassa on jäykkä selkäosa ja erittäin tukeva lantiovyö. Tilavuus rinkoissa vaihtelee aika reippaasti, mutta olen kuullut sellaisten 60-80 litraisten olevan passeli. Tuo tilavuuskoko on ajateltu noin alle viikon reissuja varten.

Putkirinkka

Putkirinkat ovat ehkä ulkomuodoltaan kamalia, mutta niissä on valtavasti etuja. Ensinnäkin putki kannattelee koko rinkkaa ja pitää sitä hyvin kasassa. Putkirinkka myös pitää paremmin ilman kulkemisen selässä, jolloin selkä ei hikeenny kulkiessa.

Lantiovyö ja olkaremmit

Rinkoissa on yleensä tukeva selkäosa, mutta niistä lähtee myös todella tukeva lantiovyö. Lantiovyöllä on rinkassa erittäin tärkeä rooli, sillä se kantaa rinkan painosta jopa 50%.

Olkaremmien tulisi olla säädettävissä, jotta ne saadaan kaikille juuri oikeaan sopivuuskokoon.

Rinkan pakkaaminen

Rinkka tulee kyllä aika hyvin täyteen, halusi tai ei. Ja sitten kun tulee se hetki, että sitä pitäisi purkaa yhden tavaran vuoksi, keskeltä ja alapuolelta avaaminen ovat huikea maailman pelastava idea! Sellaiset kannattaa olla jokainen rinkassa!

Lisätaskut ovat kanssa maailman pelastavia enkeleitä, joihin saa sujautettua nopeasti tarvittavia esineitä. Niihin yleensä on hyvä sopia myös termospullollinen kahvia, ettei vanhan kunnon konttorirotan hampaita ala kolotella. Sivutaskujen muoto kannattaa aina tarkistaa, sillä läpällinen tasku on aina parempi kuin pelkkä vetoketju. Läpällinen tasku suojaa sateilta ja vähentää vaaraa tavaroiden katoamisesta.

Sadesuoja

Rinkoissa on sadesuoja yleensä vakiovarusteena. Näin ei välttämättä aina ole kuitenkaan, joten sellaisen hankinta on aina hyvä investointi, etteivät sukat kastu niin jalassa kuin repussakin.