Ruoka ja juoma

Riedel lasit ja Iittala essence-sarja

Tämä ei ole oikeastaan paremmuusvertailu, koska molempia lasimerkkejä ympäröi klassisuus ja design. Molemmilla lasimerkeillä on oma vankkumaton kannattajakuntansa, joista Riedelillä on tietysti valtaisat perinteet Euroopassa ja Iittala edustaa pohjoismaista teollista muotoilua. Laseilla on eroa ja luultavasti myös erilainen kohderyhmänsäkin.

YHTEISTYÖSSÄ:

 paista-fi

Riedel lasit eivät polje hintaa, koska laatu edellyttää sitä

Riedel on maailmanmarkkinoilla johtava viinilasien tekijä, joka on 1800 -luvulta saakka luottanut pelkästään lasien laadun rakentamiseen sen sijaan, että hintoja olisi tarkoituksella haluttu polkea maahan.

Riedel laseissa on se erikoisuus, että niissä on hyvin hienosti suunniteltu maljaosa, joka vahvistaa viini-tastingin kokonaisvaltaisuutta. Lasit täydentävät kokemuksen aina väristä tuoksuun ja makujen maailmaan.

Maljaosan ansiosta viini virtaa suun takaosaan, jolloin makujen elämyksestä tulee huomattavasti täyteläisempi. Tällöin koko suu saa yhtä aikaa nauttia ja aistia viinin erilaisia vivahteita. Jos viini jäisi ainoastaan suun etuosaan, tanniiniset maut iskisivät suhteellisen voimalla esimerkiksi ikeniin.

Oma kokemukseni Riedelin punaviinilaseista on ollut todella hyvä, sillä suuaukko on riittävän iso, että siitä saa aromien tuoksun. Viinin pyörittely lasissa on miellyttävää, kun lasi ei lähde mukana heilumaan. Näin maut tarjoavat tastingissa ne parhaimmat arominsa.

Lasit ovat suhteellisen kalliita, eikä niitä kannatakaan käyttää ihan vapaamuotoisissa illanistujaisissa, ellei ole valmis uhraamaan 30 euroa yhden lasin rikkoutumisen vuoksi. Riedel on yhtä herkkä hajoamaan kuin halpakaupan 3 euron halpalasikin.

Aidon Riedel lasin tunnistaa jalassa olevasta lasin sisään tehdystä merkistä. Siihen on kirjattu Riedelin tavaramerkki.

Riedel lasi ja ominaisuudet

  • Eurooppalainen klassikko
  • Maljamainen muotoilu helpottaa viini-tastingia
  • Laatu maksaa, joten näitä et näe koskaan alennusmyynneissä, eikä Riedel niin haluakaan olevan.
  • Todellisen viinifanaatikon ykkösvalinta!

Iittalan lasit panostavat yksinkertaisuuteen

Iittalan Essence-sarjan lasit ovat yksinkertaisia mutta todella näyttävännäköisiä laseja ruokapöydässä. Essence on siitä mielenkiintoinen sarja, että sen jokaisen lasin koko on samassa mittasuhteessa tehty eri käyttötarpeeseen.

Iittalan viinilaseista on jäänyt mieleen, että suorempi lasiseinämä tekee viinin pyörittelystä lasissa hivenen epätasapainoista. Tämä johtuu siitä, että keskipakoisvoima alkaa pyörittää lasiakin jonkin verran. Tämä on kuitenkin niitä first world problemseja, joista ei kannata välittää.

essence-punaviinilasi2

Oma kunnon kokemus Iittalan Essence-sarjasta on olutlaseissa, sillä sen omistan. Sen miellyttävämpää lasia saa hakea, sillä se on juuri riittävän kokoinen oluelle ja tekee vielä lasiin kauniin vaahtokukkasen.

Samaa muotoilua käytetään myös puna- ja valkoviinilaseissa, joissa mittasuhteet pysyvät tasapainoisina toisiinsa nähden. Tämä tekee illallispöydästä todella kauniin kokonaisuuden, jos useampi lasi on vierekkäin.

Iittala lasit ja ominaisuudet

  • Essence tarjoaa virtaviivaisen lasikokoelman, jolloin koko kattaus pysyy tasapainossa
  • Pohjoismainen design-klassikko
  • Ei välttämättä viini-tastingin valinta mutta ruokapöydän lasina erinomainen.
  • Designia arvostavan ihmisen valinta!
  • noin 10 e edullisempia kuin Riedelit

Lasien hoito

Sen verran kokemusta on tullut lasien pesemisestä, etten enää yritä pestä viinilaseja käsitiskauksella. Käsitiskaus vaikuttaa laseihin ajan kanssa siten, että pinta alkaa jonkin verran sameutua, eikä sitä saa pois pesulla.

Konetiskaus sen sijaan hoitaa tämän ongelman varsin tehokkaasti, joten lasit ovat aina hyvässä valmiudessa seuraavan käyttöönsä. Toki jos tarkkoja haluaa olla, niin lasi kannattaa vielä konepesun jälkeen kuivata, jottei jää vesitahroja.