Piha

Polttava käymälä – mikä se on?

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Grillikauppa.com verkkokaupan kanssa.Vuorossa olisi hieman vessa-asiaa, ja nimenomaan sellaisille talouksille, joita kiinnostaa vuoden 2017 alussa tullut jätevesilaki.

Uusi lakihan edellyttää, että jätevedet tulisi järjestää lainmukaiseksi 31.10.2019 mennessä. Laki koskee kaikkia niitä, jotka ovat 100 metrin päässä vesistöistä tai pohjavesialueilla. Asetus sen sijaan ei koske niitä mökkejä, jotka ovat kantoveden ja ulkohuussin varassa. Ja siten, ettei tästä seuraa ympäristön pilaantumisen uhkaa.

Toisenlainen käymälä on tarpeen, tai sitten pitää rakentaa umpisäiliö jätevesille. Olen tutustunut kuluneen viikon aikana yhteen vaihtoehtoon, joka on polttava käymälä. Kyseessä on WC, joka ei vaadi vesiliitäntöjä eikä edellä mainittua umpisäiliötä. Tämä WC polttaa kaikki jätteet.

720100_-_polttok_ym_l_paketti_el-dorado

Miten polttava käymälä toimii?

Esimerkkini polttava käymälä on sähköllä toimiva El-dorado. Se liitetään 10A sulakkeen vaiheeseen, ja mieluiten sen on oltava ainoa kulutuslaite kyseisessä vaiheessa. Jos vaiheessa olisi muita laitteita, niiden pitäisi aina olla poissa päältä vessa käytettäessä.

Käytännössä WC toimii siten, että käymäläpussissa oleva polttojäte putoaa palotilaan, jossa se palaa syklin aikana. Jokaisen käynnin jälkeen painetaan polttosykli päälle. Tällainen yksi sykli kestää tunnin verran. Jos vessassa käy kesken syklin, nollautuu vain aika alkuun ja sykli lähtee uudelle kierrokselle.

Tämä syklin uudelleenaloitus ei haittaa ketään, ja itse asiassa on ekologisesti kiva ratkaisu. Järjestelmähän on silloin jo valmiiksi lämmin, joten ylimääräistä energiaa ei lämpenemiseen mene.

Lopputuloksena syntyy tuhkaa, joka tulee tyhjentää pois tietyn ajan välein.

720120_-_pussit_polttok_ym_l_n

Mitäs sen hajun kanssa?

Kyllä vain, polttavan käymälän kanssa on opittava elämään hajun kanssa. *Plörgh* Se vain on tosiasia, että hajua syntyy ja sitä sitten siedetään. Olennaista olisikin, että tuuletusventtiili on aina auki käytön aikana, ja sen aukon tulisi olla vähintään 15 x 15 cm.

Paras paikka tuuletusventtiilillä on seinän alaosa, ihan polttavan käymälän läheisyydessä. Polttavaan käymälään soveltuva ilmastointipaketti on aikalailla sellainen perusoletus tämän käymälän hankinnassa.

Mitä tarvitaan polttavaan käymälään?

Polttavan käymälän hankinnassa hyviä lisähankintoja ovat:

  • ilmastointipaketti
  • katalyyttiaine
  • käymäläpussit (kannattaa paljon hankkia, ettei heti lopu)
  • pussiteline edellämainituille käymäläpusseille (toki ilmankin pärjää).

Loppukaneetteja

Tämä teksti on aika pikaraapaisu mittavalle kesämökkiprojektille.

Polttava käymälä todellakin on ehdottoman mielenkiintoinen valinta aikakautena, jolloin vedenkäyttöä tulisi pitää henkilökohtaisen etuoikeuden sijaan luonnonarvona. Siksi vesistöjen suojelu on olennainen osa velvollisuutta pitää maa kunnossa.