Sisustus

Parvekekalusteiden valitseminen

Parveke ei ole koskaan samanlainen kuin toisella. Ei edes samassa taloyhtiössä! Parvekkeeseen vaikuttavat taloyhtiön valinnat, asukkaan oma maku mutta myös ympäristö. Siksi jokainen parveke on loppupeleissä oma uniikki kokonaisuutensa, vaikka pohjapiirros osoittaisikin homogeenisyyttä.

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Grillikauppa.com verkkokaupan kanssa.

Tyypillinen kerrostalon parveke

Sellaista ei ole. Piste.

On aivan eri asia asua talon alimmaisessa kuin ylimmässä kerroksessa, sillä ympäristötekijät tekevät parvekkeesta uniikin.

Mitä lähempänä asut maanpintaa, sitä varmemmin olet alttiina alhaalta tulevalle pölylle. Parvekkeesi kerää tuolloin katu- ja siitepölyä huomattavasti enemmän kuin ylempänä asuvalle. Ylemmässä kerroksessa asuva sen sijaan kohtaa paremmin ilmavirtoja, koska tuulella ei ole katutason esteitä. Myös aurinko osuu esteettömämmin.

parveke (2)

Parvekkeen ilmansuunta on oma tekijänsä, koska auringon ja lumen tulokulmat vaikuttavat.

Siitä huolimatta, että suomalaista kesää kutsutaan lyhyeksi ja vähälumiseksi, aurinkokin kyllä paistaa ja lämmittää. Ja tämä on todistettu muutamina kesinä 30+ helleaaltoina. Aamuaurinko on normaalisti suhteellisen vilpoinen, mutta iltapäivähelle on jo ihan toinen juttu. Osa parvekkeista saa aurinkonsa vain aamupäivällä, toisille se on iltapäivällä ja osalle ilta.

Talvikausikin kannattaa parvekkeen osalta huomioida, sillä lumi ja pakkanen ovat lasittomalle parvekkeelle haaste: Toiset parvekkeet keräävät enemmän lunta kuin toiset.

Parvekekalusteiden valinta

Jotta varmasti vältyt mielipahalta, kannattaa jonkin verran asua asunnossa ennen kuin hankkii kalliita kalusteita ulos. Parvekekalusteet ovat yleensä monivuotinen satsaus, eikä se saa missään nimessä olla negatiivinen kokemus. Parvekekalusteiden valitseminen on lopulta itsestä kiinni, mutta itse katson näiden olevan suhteellisen tärkeitä mietittäviä:

  • Huomioi parvekkeesi ympäristö: Jos asut matalalla, edessäsi on koivupuu tai autotie, sinun kannattaa pitää huolta parvekekalusteiden pinnoista jopa kaksi kertaa päivässä. Parvekekalusteet olisikin valittava sen mukaan, miten helppohoitoisia ovat pyyhkiä pölystä.
  • Huipulla tuulee: Kerrostalon ylemmät kerrokset ovat huomattavasti tuulisempia kuin katutason kerrokset. Tämähän ei periaatteessa vaikuta parvekekalusteisiin, mutta tuuli toki voi tarttua kankaisiin ja muihin kevyempiin esineisiin.

parveke (3)

  • Jos taasen harrastat parvekegrillausta, tuuli voi olla riskitekijä palavan materiaalin kanssa. Siksi kannattaa huolehtia, ettei materiaali ole herkästi palavaa.
  • Kuuma iltapäivän aurinko vaikuttaa kaikkeen käsittelemättömään pintamateriaaliin siten, että pinta alkaa haalistua. Tämän pystyy varmistamaan puutarhakalusteiden myyjältä, ovatko kalusteet käsitelty auringolta suojaavilla aineilla. Kaikki nimittäin eivät ole…
  • Kuuma aurinko ja pöly yhdessä pilaavat parvekekalusteiden pintoja. Sen lisäksi, että aurinko haalentaa suojaamattomia pintoja, se myös polttaa pinnoilla olevia pölyjä pinttyneeksi liaksi. Jos parvekkeesi on alhaalla ja liian auringossa, suosittelen miettimään jälleen vain helppohoitoisia vaihtoehtoja.
  • Talvikausi on parvekkeelle oma ongelmansa, sillä pakkasella polyrottinki heikkenee. Parvekekalusteet olisi hyvä suojata talvella. Jos suinkin on mahdollista siirtää kalusteet turvaan lämpöisiin varastotiloihin, tee se. Muussa tapauksessa suojaa kalusteet, mutta kuitenkin niin ettei tuuli tartu itse suojaan.
  • Parvekelasitus poistaa suurimman osan edellä mainituista ongelmista.

parveke (1)

Yhteenvetoa

Vaikka tässä käytännössä puhuin kärjistäen vain kerrostalojen parvekkeista, on parvekkeita muissakin talomuodoissa. Parvekekalusteiden valintaa ei kannattaisi tehdä kovin hätiköidysti. Esimerkiksi vuoden asuminen asunnossa auttaa jo kummasti hahmottamaan eri sääilmiöiden vaikutuksen parvekkeelle ja sen kalusteille.

Jokainen on kuitenkin oman kotinsa asiantuntija, mutta sekin asiantuntijuus pitää hankkia kokemuksella.


elokuu 16, 2018
marraskuu 8, 2017