Ruoka ja juoma

Paistinpannun valinta

paista-fiSitä vähän alkaa tuntua, ettei nykyään voi mitään valita mitään ilman tarkkaa tutkimista ja vertailua. No näin on myös paistinpannujen kanssa. Sitä voi toki ostaa ensimmäisen pannun 10 euron tarjouksella marketista, mutta ominaisuudet jäävät onnettomiksi.

Miksei teflon ole välttämättä se paras?

Menneinä vuosina teflon tuntui olevan se juttu, mistä myös Nylon Beat vetäisi menevän rallin ysärillä. Mutta teflon ei ole hyvä. Tämä johtuu siitä, että teflon on pinnoite. Ja pinnoite toimii lämmöneristeenä! Se ei siis johda lämpöä pannulla, kuten toivoisi. Teflonilla on myös se ikävä puoli, että se alkaa sulaa 200 asteen lämmön jälkeen. Sitä ei voi edes liian kovalla lämmöllä. Teflon-pannu käytännössä menee käyttökelvottomaksi pinnoitteen myötä.

Toinen ongelma on ns. sandwichtekniikka. Tällöin pannussa on pohja ja reunat täysin eri paksuisia. Pohjaa katsoessa näkee myös selvän rajan reunojen ja pohjan välillä. Tämä ajaa pannun tai kattilan siihen, että lämpö keskittyy ainoastaan pohjaan. Se ei siis jakaudu pannun sivuille, vaan antaa kaiken lämpövoiman pohjalle. Tämän ansiosta muun muassa maito palaa pohjaan.

Pannut jotka kestävät pitkään ellei jopa koko eliniän

Itse pannun valinta sitten: Minulla on tässä esimerkkinä kolme erilaista pannutyyppiä, joilla kaikilla on pidempiaikainen toimintavalmius. Lisäksi kaikilla on omat erikoisominaisuutensa.

Hiiliteräspannu on prässätty suoraan yhdestä materiaalista, minkä ansiosta sekä pohja että reuna ovat yhtä paksuja. Tämän jujuna on se, että lämpö jakautuu paistossa joka puolelle pannua täysin tasapuolisesti. Hiiliteräspannu on käytännössä elinikäinen, koska sen pinnoitteena toimii rasvakerros, joka tehdään rasvapoltolla. Rasvapoltto on enemmän tai vähemmän monimutkainen projekti, joten se vaatii hermoja ja ohjeiden lukua. Siihen en tässä paneudu tällä erää, mutta kannattaa tämä rasvapoltto-ohje katsoa.

Valurautapannu on edellisen tavoin myös rautaa. Se on lähtökohtaisesti täysin pinnoittamaton, ja vaatii sen vuoksi rasvapolton. Lodgen valurautapannut onneksi ovat sellaisia, jotka rasvapoltetaan jo tehtaalla. Valurautapannu on nyt vähän raskaampi käyttää, mutta sillä on hyvä jälkilämmön pysyvyys paistoa ajatellen.

Kuparipannu on näistä kolmesta ainoa, jolle ei tarvitse tehdä rasvapolttoa. Vaikka näissä varmaan kaunein pannu on kiiltävin pannu, kannattaa miettiä sisäpuolen jättämistä patinoituvaksi. Se nimittäin edesauttaa ajan kanssa luonnollisesti syntyvää tarttumatonta pintaa. Itse lämmityksen puolesta kuparipannu on ylivoimainen lämmönjohtaja. Kupari nostaa ja laskee lämmön ennätyksellisen nopeasti, mikä tekee tästä pannutyypistä tarkkuutta vaativien ruokien erikoispannun. Kuparihan ei sellaisenaan saa olla kosketuksessa ruuan kanssa, joten pannulla on siksi suojavuorauksena teräspinta.

 

Pannun koko

Nyrkkisääntönä pannulle on paistoalan määrittely. Paistoalan tulisi olla joko ⅓ tai puolet pannusta. Lämpötilarajoituksiahan ei näillä kolmella pannulla ole samaan tapaan kuin ensin mainitsemallani teflon-pannulla.

Pannujen käytöstä

Kaikkia pannujahan voi käyttää mihin ruuanvalmistukseen tahansa. Ainoastaan erikoisuutena voisi nostaa kananmunan, sillä siinä on todella korkeat valkuaisainepitoisuudet. Kananmuna palaa todella herkästi pohjaan, mikäli pannun rasvapoltto ei ole tehty oikein. Kananmunaa ei saa muutenkaan paistaa liian kuumalla, jolloin keltuainen jää sisältä raa’aksi ja valkuainen pitsiintyy.

Yhteenveto sopivuuksista ja ominaisuuksista

Hiiliteräspannu on hyvä yleispannu, mutta edellyttää rasvapolttoa

Kuparipannu reagoi nopeasti erilaisiin lämmönvaihteluihin ja siksi parhain vaihtoehto vaikeampiin ruuantekoprosesseihin. Patinointi kannattaa pitää, sillä se luo pannulle luonnollisen tarttumattomuuspinnan.

Valurautapannu niin ikään edellyttää rasvapolttoa, joskin Lodgen valurautapannut sen tarjoavat tehdas-valmiina. Valurauta pitää raskaan olemuksensa ansiosta myös jälkilämmön

Kaikkia pannuja voi käyttää nuotiolla, induktiolla ja kaasuhellalla. Nämä eivät niistä kärsi! 🙂