Sisustus

Painopeitto -kokemuksia materiaaleista, käytöstä ja hoidosta

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Grillikauppa.com verkkokaupan kanssa.Hyvän unen takeeksi on vuosien mittaan ollut kaikenlaisia tuotteita. Nyt 2019 trendikehään astui painopeitto, jota mainostetaan stressin lievittäjänä ja paremman laadukkaan unen takaajana. Mikä ihme painopeitto sitten on? Otimme selvää painopeiton rakenteesta, sopivuudesta, hyödyistä, haitoista ja puhdistamisesta.

Painopeitto materiaali ja rakenne

Lähdetään tutkimaan ensin rakennetta: Painopeitto ei ole vain pelkkää kangasta ja vanua. Idea perustuu painoon, joten peiton sisään on ommeltu pieniä taskuja painoille. Yleisimmin nämä pienet painot ovat joko lasista tai muovista valmistettuja helmiä. Helmet pysyvät taskuissa paikallaan, koska taskut ovat ommeltuja umpeen. Niistä kuitenkin voi yön aikana kuulua pientä ääntä, mikä ei välttämättä herkästi ääniin reagoiville ole mitenkään kiva juttu. Lasihelmien ympärillä on peitoista tuttu vanukerros, joka tuo pehmeyttä peittoon. Ylimpänä peittoa on kangasmateriaali.

  • Rakenne: Kangas + vanu + mikrolasihelmet + vanu + kangas

Mikä painopeitto sopii?

Painopeitoissa on eri kilokokoja, joissa ihan aidosti kannattaa ottaa huomioon oma paino. Yleisimmin suosituksena on, että omasta painosta laskee 10–15 prosenttia, ja katsoo sitä lähinnä vastaavan painopeiton. Esimerkiksi 70 kg painava nainen voisi ostaa 7kg painavan painopeiton.

  • Painosuositus 10–15% omasta painosta. Esimerkiksi 70 kg * 0,1 = 7kg.

Painopeiton vaikutukset

Painopeiton ominaisuudet ovat toiselle hyötyjä ja toiselle vähemmän edullisia. Siksi oikeastaan ensimmäisenä kannattaa jutella oman lääkärin kanssa, kannattaako painopeittoa ottaa käyttöön, mikäli kärsii jostain vaivasta etukäteen. Muun muassa painopeittoa ei suositella seuraaville:

  • Hengitys- ja verenkiertoelinsairaudet
  • Murtumat
  • Osteoporoosi

Henkisesti painopeitto toimii ikään kuin halauksena läpi yön. Ideahan on sama kuin vanhoissa kunnon tilkkutäkeissä, jotka painoivat kuin synti. Painopeitto pysyy paikallaan läpi yön, se asettuu kehon päälle tasaisesti ja voi tuottaa miellyttävän rentoutumisen tunteen. Tämän tunteen myötä keho voi alkaa tuottaa mielihyvähormonia ja sitä myöten unihormonia, melatoniinia. On kuitenkin huomioitava, että painopeitto voi toimia vain osalle ja osalle se tuottaakin ahdistusta. Siksi kannattaa ottaa huomioon, että painopeitot kuuluvat hygieniatuotteisiin, joten niitä ei avattuina pakkauksina voi kaupoille palauttaa. Suosittelenkin lainaamaan ensin toiselta painopeittoa ja testaamaan etukäteen.

Painopeiton hoitaminen

Painopeitto on käytön ulkopuolellakin erittäin helppohoitoinen. Ensinnäkään se ei petauksessa mene ryttyyn samalla tavalla kuin tavalliset untuvapeitot, vaan asettuu kauniisti paikalleen pedissä. Painopeittoja ei voi oikein pestä pyykinpesukoneessa, koska pesukoneiden painoraja ei vain asiaa kestä. Sen sijaan tuulettaminen, kostea liina tahroille ja mahdollisesti jonkinlainen pesu 30 asteen vedessä onnistuvat.

  • Vältä pyykkikonetta, koska painoraja ylittyy herkästi
  • Tuuletus, pyyhkiminen, 30 asteen vesi

Yhteenvetoa

Hyödyt

+ Laskostuu kauniisti sängylle pedattaessa
+ Ei aiheuta kuumuuden tunnetta
+ Voi vähentää stressiä ja nostaa unenlaatua
+ Monia eri kokoja tarjolla 3–13kg välillä

Haitat

– Ei sovi sairauksien parantamiseen, lääkärin kanssa pitää aina jutella asiasta
– Tuotteita ei voi palauttaa kokeilun jälkeen, kannattaa lainata kaverilta ensiksi
– Ei voi pestä pyykkikoneessa. Useimmat pyykkikoneet eivät kestä painoa.

Aika tulee näyttämään, jääkö painopeitto vain hetken trendiksi.


elokuu 16, 2018
marraskuu 8, 2017
lokakuu 20, 2017