Sisustus

Omakotitalon valaistus

yhteistyo-led-valot-300x50Omakotitalon valaistus on käytännössä kahden valaistuksen pelikenttä. Toisaalta se on aina hyvän yleisvalaistuksen rakentamista, toisaalta se edellyttää myös valoja rauhoittumiseen. Kokosin tähän muutaman huomion, mitä noin äkkiseltään omakotitalon valaistus kaipaa. 

Keittiön valaistus

Keittiössä on tarpeen olla kaksiosainen valaistus: Liian hämärässä työskentely on käytännössä täydellinen katastrofi.  Ruuanlaiton mielekkyyshän lähtee siitä, että näet ne ruoka-ainesosat. Jos et näe niitä, et todennäköisesti huomaa laittaa niitä kaikkia ruokiisi saati vahtimaan niiden kypsymistä. Huono työvalaistus voi polttaa ruokasi pohjaan. Toisaalta kyse on turvallisuudesta, jolloin on huomattavasti helpompi leikellä uudella teroitetulla veitsellä tomaattia millin siivuiksi.

Hyvä ruoka on osaksi myös hyvää tunnelmaa. Todennäköisesti sen syöminen muuttuu arkisemmaksi, jos sen syö valojen posottaessa täysillä katossa. Sen sijaan, jos ruokailutilan valoja saa himmennettyä, tunnelmaa syntyy ja se osaltaan tekee ruuasta maittavampaa.

led-nauha-4000k-keittio-testissa-2_orig

Olohuoneen valaistus

Olohuone on se paikka, jonne kokoonnutaan yhteisiin hetkiin. Vaikka elämme jotain ADHD-aikaa, televisio ja netin striimipalvelut ovat yhä näitä, jolloin kokoonnutaan yhteen katsomaan. Television sarjoja tai leffoja ei suinkaan voi katsoa aina täydellä valaistuksella, koska se on vain rentoutumista vastaan. Täyspimeässä elokuvatilassa on taas se kamala ongelma, että vessassa tai jääkaapilla rampatessa potkii todennäköisesti pöydän tai tuolien jalkoja. Se sattuu!

Sama nautinnon elementti vaikuttaa siis täälläkin, mitä jo mainitsin ruokailun ohessa.

Hyvä yleisvalo sen sijaan on olkkarissa silloin hyvä ajatus, kun tarvitaan tilan siivoamista. Paljon huonommin puolihämärässä poistaa väliaikaiset puudelilemmikit nurkista kuin täysvalossa.

Makuuhuoneen valaistus

Ennen kaikkea hyvä yleisvalaistus on tarpeen, koska makuuhuoneessa yleisimmin ovat myös vaatekaapit. Vaatteiden valitseminen puolihämärässä on ihan sama kuin pistäisi säkkikankaan päälle ilman sen suurempia pohdintoja.

Toiseksi hyvän yleisvalaistuksen suhteen moni on sijoittanut työhuoneensa makuuhuoneeseen, myös minä. Hyvä yleisvalo auttaa tekemään töitä, mutta lisäksi työpisteellä on tarve kohdevalolle.

Makuuhuoneessa toki myös voi olla himmennettävää valoa, mikä auttaa rentoutumaan ennen nukahtamista. Liian kirkas valo ennen nukahtamista johtaa virkeään oloon. Syy on täysin valon laadussa. 

saunan_valaistus_led_valot_saunaan_2_s1500x0_q80_noupscale

WC ja sauna

Kylpyhuoneesta on vähän tullut sellainen käyntikortti asuntoon. Sen siisteys kertoo ainakin näennäisesti omistajastaan jotain ulkopuoliselle. Sen vuoksi siihen panostetaan paljon valaistuksessa. Valaistus onkin käytännöllinen, viihtyisä mutta silti turvallinen. Näissä valaistuksen on muuten aina oltava se IP65, koska kyseessä on kostea tila.

Saunan puolella sen sijaan ei tarvita ekuin tunnelmavalaistusta. Harvemmin saunassa on mitään yleisvaloa. Valaistus asennetaan saunassa lauteiden alle, koska valaisimet kestävät huonommin kuumia lämpötiloja. Lisäksi IP-suojausluku on tärkeä huomioitava.

Yhteenvetoa

Tässä vielä ranskalaisin viivoin onnistuneen omakotitalon valaistuksen piirteet:

  • hyvä yleisvalaistus joka valaisee koko tilan
  • tunnelmavalaistuksella lisää ruuan tai elokuvan nautittavuutta
  • valaistuksella lisää turvaa
  • Keittiössä, kylpyhuoneessa ja saunassa on hyvä olla IP65 suojattua valaisinta

elokuu 16, 2018
marraskuu 8, 2017