Ruoka ja juoma

Mikä on hiiliteräspannu?

Hiiliteräspannu muistuttaa jonkin verran valurautapannua, mutta on hieman kevyempi. Teräksestä valmistettu hiiliteräspannu on erittäin kestävä: se kestää isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Pannuun, joka varaa itseensä hyvin lämpöä, muodostuu käytön myötä patinaa, joka tekee pinnasta tarttumattoman ja vaivattoman pitää puhtaana.

Kun on pidempään käyttänyt hiiliteräspannua ja sitten välillä käyttääkin pinnoitettua pannua, huomaa, mitä paistamisella oikeasti tarkoitetaan: hiiliteräspannussa aidosti kuuma metalli paistaa ainesosia. Pannulla nimenomaan paistetaan, ei keitetä.

Käyttöönotto ja rasvapoltto

Ennen käyttöönottoa hiiliteräspannu pestään astianpesuaineella, jolla poistetaan pannua varastoinnin aikana ruostumiselta suojannut varastoöljy tai mehiläisvaha. Tämä onkin ainoa kerta, kun näiden pannujen kanssa käytetään pesuaineita. Pannujen pohjassa ei ole teflon- tai muovipinnoitteita. Pannuja suojaa käytännössä patina, joka syntyy pannulle käytön myötä.

Patinan muodostumisen voi käynnistää itsekin tekemällä pannulle rasvapolton. Patina tekee pannun puhtaanapidosta vaivatonta. Rasvapoltto ei kuitenkaan ole välttämätön. Lyhyesti kuvattuna rasvapoltossa pannulle laitetaan ohut kerros rasvaa, joka poltetaan pohjaan. Toimenpide toistetaan muutaman kerran. Rasvana voi käyttää kasvisöljyä tai vaikka silavaa.

De Buyerin PRO ja peruspannu

De Buyerin 28-senttiset mallit PRO ja peruspannu ovat keskenään samanlaiset lukuun ottamatta pannun kahvaa. Perusmallin kahva on pinnoitettu epoksimuovilla, joka ei kuumene siinä määrin kuin PRO pannun metallinen kahva. PRO mallissa kahvan käteensopivuus puolestaan on huippuluokkaa ja pannun voi laittaa suoraan uuniin pidemmäksikin aikaa. Peruspannua ei suositella laittamaan uuniin 5-10 minuuttia pidemmäksi ajaksi yli 200 asteen lämpöön.

Pannun valinta on pitkälti makuasia ja De Buyerin valikoima on valtava. Ne ovat valintamme, koska niiden ominaisuudet ovat vakuuttavat. Puhtaanapito on helppoa: pesuaineita ei tarvita, vaan puhdistus kuumalla vedellä ja harjalla riittää.

Pannujen kestävyys on huippuluokkaa. Seinämien vahvuus ja rakenne eivät väänny korkeassakaan lämmössä. Äärimmäinen ja pistemäinen kuumuus saattavat aiheuttaa joitakin muutoksia.

Monikäyttöinen hiiliteräspannu sopii paistamiseen niin grillissä, kaasuliedellä, induktioliedellä, uunissa kuin avotulellakin. Hiiliteräspannun puhtaanapito on erittäin helppoa. Edes täydellinen pohjaan palaminen ei pilaa pannua. Pinnan voi puhdistaa hiomapaperilla ja pannun voi rasvapolttaa uudelleen, toisin sanoen luoda pannulle uuden patinan.