Harrastukset

Makuupussi – mitä oikeastaan siitä pitäisi tietää ennen valintaa?

yhteistyo%cc%88ssa%cc%88Täytyy kyllä sanoa, etten ole välttämättä maailman paras kommentoimaan makuupusseja. Oma kokemukseni makuupussista perustuu pääasiassa siihen, että kylmäherkkänä palelin keskellä kesäyötä, vaikka olin lopulta pipo päässä. Ja itse asiassa tämä onkin pointti, joka kannattaa muidenkin huomioida: Makuupussin valinta ei ole vain teknistä vertailua vaan myös oman kylmänsietokyvyn tuntemista. Minulla sitä ei ollut.

Standardi EN 13537 ja makuupussit

Moni paremmin asiaan perehtynyt varmasti tietääkin jo, että makuupussit ovat määritelty En 13537 standardin mukaan. Tässä standardissa miehen oletettu pituus on 173 cm ja paino 73 kg. Nainen vastaavasti on 160 cm pitkä ja painaa 60 kg. Molemmat ovat oletus-iässä 25 -vuotiaita.

Standardi jakautuu kolmeen osaan:

Comfort: Makuupussi soveltuu aloittelevalle retkeilijälle, eli on käytännössä kesäkäyttöön sopiva makuupussi.

Limit: Sopii jo kokeneemmalle retkeilijälle, ja on suunniteltu kolmelle vuodenajalle.

Extreme: Makuupussi on suunnattu jo niille, joiden mielestä ei ole pakkasessa nukkumisessa mitään vikaa.  Eli -28 asteeseen saakka pitää lämmön. DISCLAIMER: itsehän olen vilukissa, joten kauhistelen kaikkea pakkaseen liittyvää. 🙂

Makuupussin koko

Kokoon vaikuttaa oikeastaan se, miten hyvin lämpö säilyy makuupussin sisällä. Liian iso makuupussi tarkoittaa sitä, että keho joutuu lämmittämään liian isoa tilaa makuupussissa. Lämpö taas voi karata herkästi sekä suuaukon kautta että vetoketjujen läpi. Pakkaskestävissä makuupusseissa tuo vetoketju-lämpövuoto on eristetty. Hyvä makuupussi on juuri omaan pituuteen suunniteltu.

Processed with VSCO with a8 preset

Materiaali

Makuupusseissa on sisällä joko untuvaa tai synteettistä kuitua. Untuva eristää paremmin kuin kuitu, mutta vain ja ainoastaan jos se ei ole kostunut. Myös untuva maksaa enemmän kuin kuitu. Synteettinen kuitu on taasen kosteissa tilanteissa vakuuttavampi valinta.

Summa summarum

Eli oma näkökulmani oli väärä. Ostin ensimmäisen makuupussin ja katsoin sen riittävän. Palelin silti ja luultavasti nyt tämän tutkimustyön jälkeen tiedän miksi. Toivottavasti muilla on parempi tuuri.