Sisustus

LED-valot sisustukseen

yhteistyo-led-valot-300x50 Säädösten myötä vanhat hehkulamput ovat häviämässä käytöstämme. Varsinainen muutos tapahtui jo 2012, kun hehkulamppujen myynti lopetettiin ja niiden tilalle  tulivat led-lamput. Tuon jälkeen led-valot ovat yleistyneet erityisesti niissä talouksissa, jotka eivät hamstranneet hehkulamppuja varastoon vuosikausiksi eteenpäin. Ja onhan ledit nyt sentään ekologisempaa ja energiatehokkaampaa kuin hehkulamput!

Omasta mielestäni asunnossa tärkeintä on katsoa, miten valaistus luodaan. Valaistukseen vaikuttavat yleisvalaistus, yksityiskohdat, tilan ja lampun luonne.

Led_Slim_Lämmin_Valkoinen_4-5_sivuprofiili2 lamppu9 lamppu13_pimeällä

Led-valoja sisustuskäyttöön on monenlaisia. Kuvan esimerkit ovat Led Slim, Led Paneelivalo ja Led Seinävalo

Valaistussuunnittelu

Toimivan valaistuksen rakentaminen omaan kotiin on hyvin suunnitellun toteuttamista käytännössä. Valaistussuunnittelua ei kannata jättää viime tinkaan, koska sen tulisi olla osa jo varhaista rakentamisvaihetta. Väärä valinta voi johtaa lopulta siihen, että jo asennetut lamput täytyy vaihtaa. Tutustu hyvässä vaiheessa led-valojen laatueroihin, sopivuuteen ympäristöön ja ennen kaikkea valon määrään!

Valaistus toki on aina makukysymys, ja jokainen tekee valaistusratkaisunsa sen mukaan. Asiantuntijoilta on hyvä silti kysyä neuvoa näissä tilanteissa, sillä he osaavat kartoittaa makumieltymyksesi ja tuoda juuri sinun tarpeeseen sopivia valaistusratkaisuja esille. Asiantuntijuudella on sekin puolensa, että he osaavat ajatella laatikon ulkopuolelta.

Huomioitavaa valoissa

Led-valoissa on osa lämpöisiä ja osa kylmiä. Lämpöinen valaistus sopii niille, jotka haluavat pehmeyttä ja epäsuoraa valaistusta kotinsa tyyliin. Kylmät valosävyt sen sijaan ovat passeleita niille, jotka haluavat virtaviivaisuutta ja tiukkoja yksityiskohtia. Valaistusta ei voi noin vain heittää mihin tahansa paikkaan. Taitavalla sisustussilmällä yksityiskohtaiset led-valot asentaa niin, että ne huomataan ja ne tuovat kotiin yksityiskohtaista tyylikkyyttä. Valaistuksen sijoittelussa on hyvä miettiä ulkoa tulevaa valaistusta ja kodin rakennetta, kuten nurkkaukset. led-lumispot-alasvalo-keittiossa-kaytossa-2_orig

Led Lumispot -valaisimia alasvalo-sarjasta.

Lamppuvaihtoehtoja sisustajalle

Led Alasvalot ovat hyvä valonlähde sekä sisä- että ulkokäyttöön. Yksinkertaisuus on näissä lampuissa etu verrattuna moneen muuhun: alasvalot ovat helposti asennettavissa seinään ja kattoon upottamalla. Valojen asennus vie muutaman sentin tilan. Led Alasvalo on ominaisuuksiltaan pieni litteä lamppu, joten sitä tuskin edes näkee seinä- tai kattopinnasta. Näitä toki on monenlaista erilaista mallia, joista osa on suoraan kohdennusvaloja ja osa toimii hyvin yleistilaan. Jokaisen lampun ominaisuus on hyvä tutkia erikseen.

Led Paneeli on neliskulmainen tai neliön muotoinen valaisin, Tämä sopii suurempiin tiloihin tuomaan yleisempää valaistusta, kuten toimisto-, myymälä- ja käytävätilat. Tämä valaisin asennetaan kattoon ilman mitään vaijereita. Valaisimen kulmissa on käännettävät kiinnitysreiät, jotka helpottavat kiinnitystä kattoon.

Led Porrasvalot asennetaan noin kymmenen sentin korkeudelle jokaisesta askelmasta, koska se tuo parhaimman optimaalisen valaistuksen jokaiselle porrasaskelmalle. Tämä luo sekä mukavan sisustuksellisen elementin että turvaa portaissa kulkemiseen. Valo heijastuu suoraan alas mutta myös ympäristöönsä. Valo ei silti häikäise portaikossa kulkevaa.

Saunavalosarja on kätevä valosarja luomaan tunnelmaa saunan laudekaiteisiin ja pesuhuoneen kattoon. Sillä saa myös toki luotua tähtitaivaan muuallekin kotiin tai ulos terassille. Saunavalosarjassa on huomioitava vesitiiviys: verkkolaite ja liitäntärasia tulevat ilman vesitiivistä kytkentälaatikkoa. Saunavaloissa on toki kiinnitettävä huomiota lämpötilaan, sillä liiallinen kuumuus vaikuttaa valojen toimintakykyyn.

saunan_valaistus_led_valot_saunaan_2_s1500x0_q80_noupscale

saunan_valaistus_led_valot

saunan_valaistus_led_valot

Led Saunavalo -sarja. Kuvat led-valot.fi työntekijän omasta saunan valaistus -projektista.

Yhteenvetoa

Led valojen suunnittelu on hyvä alkaa jo heti alkuvaiheessa. Sen voi tehdä joko itse tai asiantuntijan kanssa huomioiden kaikki oleelliset seikat asunnon koosta, muusta valosta ja tulevasta tyylistä. Led-valojen yleistyessä tiuhaan tahtiin myös valosarjojen tarjonta kasvaa monipuolisesti moneen erilaiseen tarpeeseen saunasta keittiöön, terassilta pihalamppuihin.

Mitä pitää muistaa?

  • Oman tarpeen kartoitus hyvissä ajoin.
  • Miten tila saa valoa ilman valaistusta?
  • Onko tarpeen saada korostettua tiettyjä kohtia asunnossa?
  • Minkälainen valo itseä viehättää: kirkas valkoinen vain lämmin valkoinen?
  • Asiantuntijan käyttäminen ei ole häpeä: asiantuntija tarjoaa laatikon ulkopuolista ajattelua.

elokuu 16, 2018
marraskuu 8, 2017