Ruoka ja juoma

Kuparikattilat

paista-fiKun puhutaan kuparikattilasta, puhutaan todellisesta elegantin ja fiinin tyylitajun ymmärtämisestä. Kuparikattila on ollut ranskalaisen keittiön kulmakiviä kautta aikain, ja miksemme uskoisi ranskalaisia ruoka-asiantuntijoita. Kattilan avulla loihditaan erittäin tarkkojen lämpötilojen ruokia, muun muassa hyvä punaviinikastike. Se ei tietystikään sovellu sellaiselle kokille, jolle on vaikeuksia keittää jopa vettä.

Miksi kuparikattila?

Kuparikattila soveltuu peruskäytössään erinomaisesti kastikkeiden tekoon, koska kuparilla on ilmiömäisen hyvä lämmönjohtokyky. Kuparikattila sitoo lämpöä itseensä ja luovuttaa sitä nopeasti myös keitettävään nesteeseen. Vastaavasti viilentäminen tapahtuu nopeasti.

Kupari ei lämmitä vain pohjasta, kuten moni muu kattila tekisi vaan lämpö oikeasti johtuu myös ylimpään reunaan saakka. Tämä antaa keittämiselle tasaisemman ja laadukkaamman kokonaisuuden. Lämpö ei silti hajaudu ympäröivään ilmaan.

kuparipannu

Millainen on moderni kuparikattila?

Kuparikattiloiden käyttö on täysin järjen vastaisesti vähentynyt, vaikka kattila itsessään on aivan ilmiömäisen ylivoimainen käyttöiältään ja ominaisuuksiltaan. Hyvä kuparikattila saattaa siirtyä jopa perintönä seuraavalle sukupolvelle.

Nykyaikainen kuparikattila eroaa vanhasta mallista siinä, ettei koko kattilaa enää tehdä kuparista. Tähän on syynä se, että tietyillä ruokahapoilla on vaikutusta kattilaan ja sitä myötä myrkyllisen kuparihomeen syntyyn. Moderneissa kuparikattiloissa sisäpinta onkin perinteikästä ruostumatonta terästä.

Huolto

Monien muidenkin keittiövälineiden tapaan myös kuparikattila pitää pestä heti käytön jälkeen käsin, koska konepesu on vain kertakaikkisen pahasta.

Huollon suhteen on varsin normaalia, että kuparikattila alkaa tummua ja laikuttua ajan kanssa. Tähän onneksi on hyviä välineitä puhdistukseen ja kiillottamiseen, minkä jälkeen kattilasta saa uuden jälleen.