Piha

Klapikoneen valinta

Puunhalkaisukone (tunnetaan halkaisukoneena tai klapikoneena) on työkalu joka tekee puiden pillkomisesta helppoa ja nopeaa. Klapikoneella saat pilkottua suuret puunrungot pieniksi klapeiksi, joita voit käyttää polttopuina. Nämä hydrauliset työkalut ovat huomattavasti tehokkaampia kuin perinteinen kirves, saat yhdellä liikkeellä katkaistua puut sopivan mittaisiksi ilman että käytät omaa lihasvoimaasi!

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Grillikauppa.com verkkokaupan kanssa.

Klapikoneiden turvallisuus

Monia huolestuttaa klapikoneiden turvallisuus. Klapikoneet ovat suunniteltuja niin että niiden käyttö olisi mahdollisimman turvallista. Koneet eivät toimi niin nopeasti kuin monet kuvittelevat, vaan ne työntävät puut melko hitaasti koneen läpi ja leikkaavat ne pienempiin osiin. Kaikissa klapikoneissa on myös kaksikäyttökytkin, joka vaatii että koneen käyttäjä joutuu pitämään molemmat kätensä kiinni koneessa kun puita työnnetaan sen läpi. Kun klapikonetta käyttää oikein, ei ole vaaraa sille että käyttäjän käsi osuisi leikkaavaan terään.

Kuinka paljon puita aiot pilkkoa?

Klapikoneen valintaan vaikuttaa eniten kuinka paljon puita käyttäjä tulee sillä leikkaamaan. Jos polttopuiden tarve on pientä, voi olla että pieni ja kevyt kone sopii parhaiten omaan käyttötarkoitukseen. Tässä tapauksessa konetta on helppo siirrellä, sitä voidaan pitää varastossa ja kantaa esille vain silloin kun sille on tarvetta. Jos polttopuiden tarve on suurta, tarvitsee käyttäjä suuremman ja tehokkaamman klapikoneen. Nämä suuret koneet ovat raskaita ja niiden siirtäminen on hankalaa ilman traktorin tai jonkin muun koneen voimaa, mutta ne pilkkovat suuria määriä polttopuita tehokkaammin.

Pystymallinen vai vaakamallinen klapikone?

Klapikoneita on pystymallisia ja vaakamallisia. Näiden koneiden merkittävin ero on liikkeessä jolla puut halkaistaan: vaakamallisessa koneessa kelkka työntää pölkyn vaakasuorasti halkaisukiilaan, kun taas pystymallisessa koneessa halkaisukiila painaa pystyssä olevaa pölkkyä kunnes se halkeaa. Halkaisutekniikalla on suuri vaikutus koneen tuottavuuteen, eli siihen kuinka nopeasti sillä saadaan pilkottua tietynmittaisia polttopuita. Pystymallisissa koneissa kelkan palautusliiketta voidaan säätää, jolloin tietynmittaisten puiden pilkkominen nopeutuu huomattavasti (kelkan ei tarvitse liikkua täysin päähän asti ennen kuin se voi aloittaa uuden puun halkaisun). Myös halkaisukiilan koko vaikuttaa tuottavuuteen; mitä suurempi kiila, sitä nopeammin paksujen puiden pilkkominen onnistuu.

Klapikoneen liikuteltavuus

Liikuteltavuus on myös tärkeä ominaisuus jota täytyy miettiä kun harkitsee klapikoneen ostamista. Vaakamallisia koneita on usein helpompi siirtää sillä ne voidaan nostaa kahvasta liikutusasentoon, jonka jälkeen konetta voi työntää pyörien avulla haluamaansa paikkaan. Pystymallisten koneiden siirtäminen on hieman hankalampaa sillä ne ovat raskaampia ja painoa täytyy kannatella oman käden varassa sillä välin kun konetta työntää pyörien päällä.

Käyttäjäystävällistä konetta on ilo käyttää

Koneen käytettävyys vaikuttaa myös klapikoneen valintaan. Käytettyvyydessä kannattaa kokeilla kuinka puiden sijoittaminen koneeseen onnistuu ja kuinka konetta käytetään. Joissakin malleissa liikeradat ovat pitkiä ja koneen käyttö vaatii käyttäjältä paljon voimaa. Pystymallisissa klapikoneissa käyttäjä voi painaa kahvoja omalla voimallaan ylhäältä alaspäin, joka helpottaa käyttöä. Lisäksi pystymallisissa koneissa puita voidaan lisätä ja ottaa pois suoraan koneen sivulta, ilman että käyttäjän tarvitsee liikkua pois käyttökahvoilta.

Tuotekokemuksia suosittelee

Pystymallinen halkomakone Timco LS10T

Pystymallinen Timco LS10T halkomakone

499€

Tämä Timcon 108kg painava kone toimii 230V moottorilla joka tuottaa 10 tonnin halkaisuvoiman. Tässä on kätevät, ennalta-asetetut halkaisupituudet (52cm, 82cm ja 104cm).

+ ennalta-asetetut halkaisupituudet helpottavat halkaisua
+ tuottavuus (puita saa nopeasti lisättyä ja poistettua)
+ 3000W teho
– raskas liikutella

Klapikone Timco HLS8T vaakamallinen

Timco HLS8T (vaakamalli)

399€

Sähkökäyttöinen klapikone on pieni, kevyt ja näppärä apu polttopuiden pilkkomiseen. 81kg painava kone seisoo jaloilla ja antaa sinulle ergonomisen työskentelyasennon. Koneessa on pyörät liikuttamista varten.

+ portaaton halkaisupituuden säätö
+ ergonominen työskentelyasento
+ kaksi eri halkomisnopeutta
– liikuteltavuus
– puiden lisäys hidasta

Yhteenveto

  • Klapikoneen valinnassa kannattaa huomioida liikuteltavuus, pilkottavien puiden määrä ja koneen tuottavuus
  • Pieni ja kevyt kone sopii käyttäjälle joka pilkkoo pienen määrän puita
  • Suuri ja raskaampi kone sopii sinulle joka pilkot puita usein ja suuria määriä kerralla
  • Vaakamallinen kone on liikuteltavuudeltaan näppärämpi kuin pystymallinen kone
  • Pystymallista konetta on usein mukavampi käyttää