Kamerakopterit ovat yleistyneet maailmalla viime vuosina. Tämä trendi näkyy myös Suomessa. Halusimme vähän tehdä taustatyötä, millä tavalla kamerakopteriin nykyaikana sitten suhtaudutaan. Tulos on kaksikantainen: riemu ja viranomainen.
Riemu: kamerakopteri antaa uuden maailman
Kamerakopterilla lentäminen avaa käyttäjälleen aivan uuden maailman. Se pääsee paikkoihin, joihin ei ole ennen päässyt. Lintuperspektiivistä on saatu sykähdyttäviä maisemakuvauksia ja ammattimaiselta näyttäviä otoksia juhlista. Kamerakopteri on mahdollistanut laadukkaan tyylikkään kuvaustavan suhteellisen halvalla.
Kamerakopterin ohjaamista on kuvattu samanlaiseksi kuin konsolipelaaminen. Ohjain todellakin muistuttaa peliohjainta, johon on kytketty mobiililaite yhdistettynä kamerakopteriin.
Viranomainen: Onko kamerakopterisi lennokki vai ilma-alus?
Trafi on ottanut nyt 2014 lopulla ensimmäisen kerran kunnolla kantaa kamerakoptereihin, ja aikoo syventää määräyksiä tämän vuoden aikana entisestään (YLE 12.9.2014). Aivan ensimmäiseksi pitää tehdä selvä ero siitä, onko käytössä oleva kamerakopteri lennokki vai ilma-alus, sillä termierolla muuttuvat myös säädökset.
Vapaa-aika- ja urheilukäytössä lennokki
Kamerakopteri on lennokki silloin, kun se on vapaa-ajan käytössä. Tämä tarkoittaa, että harrastelijan käytössä kamerakopteria koskevat lähinnä hyvän maun rajat ja maalaisjärki. Trafi painottaa, että myös harrastelijoiden olisi hyvä noudattaa samoja ammattikäyttöön suunnattuja sääntöjä. On nimittäin tapauksia, että kamerakopteriin katkeaa yhteys kesken lennon, vaikka olisi kuinka automaattiset järjestelmät.
Työkäytössä miehittämätön ilma-alus
Kamerakopteri on miehittämätön ilma-alus työkäytössä (markkinointi, viestintä, onnettomuuspaikan tutkinta jne). Tämä asettaa kaikki tämän hetkiset määräykset voimaan:
- Kamerakopteri ei saa nousta yli 150 metrin korkeuden, koska sen on vaarantaa muun ilmaliikenteen.
- Käyttöalue on rajattu: Kamerakopteri ei saa kadota lennättäjän näköpiiristä. Maksimissaan kamerakopteri saa olla 500 metrin päässä lennättäjästään.
- Kamerakopterin maksimipaino saa olla enintään 25 kg.
- Yleisön ja taajamien yllä lentäminen kielletään.
- Yöaikana kamerakopteria ei saa käyttää.
Vuoden 2015 loppuun mennessä on myös harkinnassa lupakirja kamerakopterin lennättämiseen. Voi myös olla, että harrastuskäyttöön kuuluvat vapaudet rajoittuvat.
Kamerakopteri on hyvä renki ja huono isäntä
Kamerakopterin avulla moni on avannut meille Youtuben ja Vimeon suurkuluttajille ihan uuden maailman huikeilla Full HD 1080p -otoksillansa. Se antaa harrastelijoille (ja varmasti työkäytössä) ihan uusia kiksejä siitä, miten maailmaa voi nähdä. Sen sijaan kamerakopterilla on oma nurja puolensa häiriöntekijänä ja vaarana taivaalla. Ainoastaan tulevaisuus näyttää, muuttuvatko nämä kopterit visioissa pelkästään hyviksi rengiksi.