Ruoka ja juoma

Kaasuliesi

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Grillikauppa.com verkkokaupan kanssa.Kuten kaikki aloittelijalle, myös kaasulieden kanssa on jonkin verran opeteltava elämään. Kun sitä osaamistasoa lopulta alkaa tulla, ei lieden käyttö kauhean monimutkaista ole. Täytyy vain tietää ja kokea mahdolliset sudenkuopat. Kaasuliesiä ostetaan normaalisti mökille, jossa ei ole kunnolla sähköä, mutta myös omakotiasujat ovat ottamassa tätä omakseen. Kaasuliesi mökille tai kotiin on turvallinen, mutta opeteltava valinta.

Asentaminen

Kaasulieden asentamisessa ei varsinaisesti tarvita ulkopuolisia asentajia. Sen sijaan, jos on tarvetta käyttää huomattavasti pidempää kaasuletkua kuin 1,2 metriä, tulee tämä tehdä –vain ja ainoastaan– valtuutetun kaasuasennusliikkeen erikoisasennuksena, koska kyseessä on kupariputkiasennus. Kaasuliedet ovat niin ikään samoja mittoja kuin muutkin kodinkoneet, eli 50-60 cm välillä.

kaasuliesi-1

Käyttö

Liesiosa ei oikeastaan ole edes niin paha. Sen sijaan kaasu-uunin puolella opettelulle on tarvetta, mutta harjoittelun ja oikean optimoinnin jälkeen kyllä huomaa makueron voimakkuuden ruuassa. Sen vuoksihan maailmalla huippukokit käyttävät nimenomaan kaasu-uunia, sillä se tuo ruokaan aromikkuutta ja hienotunteisuutta.

Kaasuliedessä lämpö tulee välittömästi käyttöön, kun liekki syttyy. Verrattuna sähkölieden toimintaan, tämä lämpö tulee huomattavasti spottimaisemmin. Siksi ruuanlaittoa kaasulieden kanssa on harjoiteltava. Kaasu-uunissa ruuan voi helposti polttaa pohjaan. Tällöin kannattaa pitää silmällä ruuan valmistumista vähän normaalia tarkemmin. Useimmat ohjeet todennäköisesti nojautuvat sähköuunin perusteisiin, eikä niissä ole kaasuliesi huomioituna.

kaasuliesi-2

Turvallisuustekijät

Moni on ounastellut sitä, mikä on kaasulieden turvallisuus. Kaasuliesi on turvallinen valinta, sillä niissä on rakennettu liekinvarmistin. Varmistimen avulla kaasuntulo loppuu välittömästi sen jälkeen, kun liekki sammuu. Salkkareista historiaan jäänyt traaginen hääjakso kaasua vuotaneesta hellasta on siis käytännössä mahdotonta. CE-hyväksyntä vielä takaa kaikissa malleissa turvallisuutta.