Sisustus

Jalkalamppu ja sen valinta

Jalkalamppu on hyvä keino tuoda lisävaloa ja tunnelmaa tilaan. Se paitsi valaisee työ- tai lukupisteen erinomaisella tarkkuudella myös luo visuaalista kiinnostavuutta. Jalkalamppu voi olla siis tärkeä sisustuksellinen valinta.

Jalkalampun valinta

Jalkalamppu kannattaa valita sen käyttötarkoituksen ja tilan perusteella.

Käyttötarkoitusta pohtiessa kannattaa miettiä onko tarkoitus luoda tunnelmaa vai saada lisävaloa tiettyyn paikkaan. Jalkalamppu voi toimia yleisvalaisimena pimeämmässä nurkassa tai se voidaan sijoittaa esimerkiksi nojatuolin taakse lukuvaloksi. Jalkalamppu voi sopia myös pöytälampun korvikkeeksi työtilaan.

Perinteisempään tyyliin sopii hyvin yksinkertainen jalkalamppu. Moderniin sisustukseen kolmijalkainen jalkalamppu voi olla puolestaan näyttävä valinta. Retroilijalle tai funktionalistisen tyylin kannattajalle erittäin mielenkiintoinen klassikko on puolestaan pitkäkaulainen Sweep lamppu.

jalkalamppu-sweep

Lampun korkeus

Jalkalampun korkeus riippuu huoneesta sekä käyttökohteesta.

Lukulampun ei tulisi nousta liian korkealle kun taas nurkan tai huoneen yleisvalaistukseen tarkoitettu jalkalamppu tulee olla korkeampi. Jalkalampun ei kuitenkaan tulisi koskaan olla tiellä. Koko kannattaa suhteuttaa myös kalusteisiin. Iso nojatuoli ja ohuen ohut pieni jalkalamppu saattavat näyttää oudoilta vierekkäin mutta myös toisin päin.

Jalkalampun sijoittaminen

Jalkalampun paikkaa harkittaessa yleensä välttämätön rajoite ovat pistokepaikat. Sijoita jalkalamppu kohtuulliselle etäisyydelle pistokkeesta välttääksesi pitkät lattialla kiemurtelevat johdot. Ne voivat jättää huolittelemattoman kuvan sisustuksesta.

Useissa jalkalampuissa katkaisija on johdossa lattialla siten että sen saa kytkettyä jalalla päälle ja pois. Tällöin sijoittamisessa kannattaa miettiä myös katkaisijalle pääsyn helppoutta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jalkalamppu on osa sisustusta

Jalkalampun voi aina korvata kohdennetuilla ja jopa upotetuilla kattovaloilla. On siis turha väittää, että se olisi useinkaan käytännöllisin vaihtoehto. Se on kuitenkin osa sisustusta ja se tuo lämpöä sekä kiinnostavuutta huoneeseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


elokuu 16, 2018
marraskuu 8, 2017