Harrastukset

Millainen on hyvä otsalamppu?

LED otsalamppu testejä

yhteistyo-led-valot-300x50Meillä LED-valot.fi kaupassa on kokoajan kasvanut otsalamppujen valikoima, joten pitihän näitä lähteä ihan itsekin testaamaan. Maalla asuvana ratsutilallisen puolisona ulkona pimeässä
tulee touhuttua yhtä sun toista, joten erilaisia valoratkaisuja on pohdittu pidempäänkin. Kuitenkin vasta viime vuosina on otsalamppurintamalla alkanut olemaan vakavastiotettavia ratkaisuja raskaampaankin käyttöön järkevässä hintaluokassa.

Otin siis meiltä testiin parhaat alhaisemman hintaluokan otsalamput:

50969---otsalamppu---sivulta_prpageotsalamppu-1_prpage 50869---otsalamppu---sivulta_prpage

Kaikki edellä mainitut lamput ovat alle 40€ ja toimivat paristoilla. Oma ensi ajatukseni oli, ettei pattereita enää tänä päivänä pitäisi missään käyttää. Puolisoni kuitenkin “ammattikäyttäjänä” oli välittömästi eri mieltä. Patterit voi näet helposti vaihtaa ja ladata myöhemmin. Vara-akkuja sen sijaan ei yleensä kaapeissa ole. Näin valo ei koskaan lopu kesken, jos vain jostain löytyy varaparistot.

Otsalamppu sensorilla sopii ulkoiluun

Molemmat sensorilliset lamput ovat helppoja käyttää. Käytännössä ne voivat siis olla niin sanotussa stand by tilassa ja kun heilautat kättäsi sensorin ohi, niin valo syttyy. Tämä on erityisen näppärää esimerkiksi hanskat kädessä lenkkeillessä, kun tulee polulta tielle ja haluaa sammuttaa valot. Tumput kädessä pienten nappien etsintä valosta voi nimittäin olla hankalaa.

Kannattaa muuten tällöin vain käyttää mustia hanskoja, sillä valkoinen tai ihon väri heijastaa valoa sokaisten sinut hyvin helposti hetkeksi.

Miinuspuolena molemmissa tuotteissa oli kapea kirkkaan  valon alue, mutta toisaalta heikompaa valoa levittäytyy hyvin laajalle. Mikäli valokeilassa kuitenkin pitäisi tehdä ihan oikeasti jotain hommia, niin päätä saa suuntailla aika usein oikeaan paikkaan.

Tämä 300lm LED otsalamppu on valokeilaltaan kauttaaltaan kirkas.

Tämä 300lm LED otsalamppu on valokeilaltaan kauttaaltaan kirkas.

 

Testin paras otsalamppu sopii työkäyttöön

Sensorillisista päästään 300lm “tattiin”, joka sitten olikin aivan omaa luokkaansa. Otsalamppu on todella tukeva ja hyvä päässä ja siitä lähtee leveä ja kauttaaltaan kirkas hyvä valokeila. Onhan tuo aikamoinen molo otsassa, mutta kokonaisuus sopii todella hyvin päähän ja useampien yhtäjaksoisten käyttötuntienkin jälkeen se on vielä tuntunut mukavalta.

Mahtavaa tässä kauttaaltaan kirkkaan valokeilan lisäksi on “zoomaus” mahdollisuus. Eli keilaa voi kohdentaa zoomauksella hyvin pistemäiseksi, jolloin näet otsalampulla todella kauas. Näin ollen tämä otsalamppu on nimenomaan oikeassa työntouhussa todella mukava. Tarvittaessa voit vilkaista kauemmaskin terävällä zoomilla ja sitten taas keskittyä laajalla kirkkaalla keilalla muihin hommiin.

Tämä sai myös ehdottoman suosituksensa puolisoltani ja sain viedä muut otsalamput pois ja tuoda näitä kolme kappaletta takaisin: yksi kotiin, yksi puolisolle ja yksi anopille.

Kuopan kaivuu onnistui mukavasti otsalampu avulla.

Kuopan kaivuu onnistui mukavasti otsalampu avulla.

Yhteenveto

Kaikissa näissäkin otsalampuissa on myös erilaisia toimintoja, mutta kyllähän se rehellisesti vain on niin, että täydellä teholla ja jatkuvalla valolla näitä yleensä käytetään. Siksi en näistä tässä enempää kerro. Myöskään valotehoista en kovasti puhunut, sillä tämä 250-300lm on jo niin paljon kuin nyt normaali käyttäjä mielestäni tarvitsee. Tehokkaampi lamppu vain häikäisee maahan vilkaistaessa tai käden heilahtaessa keilassa.

Mehän myydään mielellään näitä kaikkia, mutta onhan toi 300lm “zoom-tatti” aivan ylivertainen hintaansa nähden! Vaikka meneekin meidän käytössä lähinnä “työkäyttöön”, niin toimiihan tämä nyt hienosti myös esimerkiksi lenkillä – niin ja tietysti puita liiteristä hakiessa! Puiden haku on huomattavasti mukavampaa, jos molemmat kädet ovat vapaina.

Oheiset kuvat ovat muuten kaikki tämän 300lm otsalampun kanssa otettuja ja vaikka myyvää yritystä edustankin, niin sen verran rehellisesti toimitaan, että kuvia ei ole mitenkään jälkikäsitelty (otettu Olympus OM-D E-M1 kameralla)!

hyva-otsalamppu-09

LED Otsalamppu POWER 300lm plussat ja miinukset:

+ Kauttaaltaan kirkas valokeila

+ Zoom toiminnallisuus

+ Hinta

– Onhan niitä tehokkaampiakin

– Iso “tatti”-malli

– Ei ladattavaa akkua (joku voisi pitää myös plussana)

LED OTSALAMPPU, SENSORILLA 3W 120LM