Ruoka ja juoma

Oliiviöljy

paista-fiOma kosketukseni oliiviöljyihin on täysin marketeissa myytävien tusinaoliiviöljyjen varassa. Olen kyllä niistäkin pitänyt. Mutta vain oikeastaan siksi, etten tiennyt paremmasta. Tässä vähän aika sitten selvisi, millainen on oikeasti hyvä oliiviöljy – eikä sitä marketista saa.

Hyvä oliiviöljy

Pääasiallinen ongelma oliiviöljyissä on se, että ne kuljetetaan Espanjasta Italiaan isoissa tankeissa. Sen lisäksi, että niille tulee matka-aikaa, ne seisovat vielä reippaasti tankeissa. Pahinta on sekin, että lajikkeita menee sekaisin. Tuloksena on oliiviöljy, joka ei maullansa juurikaan yllätä, saati ole mitenkään raikas kokemus.

Sen minkä itse opin: Hyvä oliiviöljy ei peitä öljyisyydellään makua alleen, vaan korostaa ruuan makuominaisuuksia!

Hyvä oliiviöljy puristetaan 14 tunnin sisällä poiminnasta! Lajikkeet pysyvät aina toisistaan erillään, eikä niitä sekoiteta makuina. Maisteluissa oli kolmea erilaista oliiviöljyä, joista helpoin tavalliselle kaduntallaajalle on selkeästi arbequina-lajike. Sen makumaailma soveltuu niin monenlaiseen ruuanlaittoon ja maultansa on todella lempeä.

Keskivaikeaa sarjaa edustaa taasen cornicabra-lajike, joka omenaisella ja hedelmäisellä maullansa soveltuu täydellisesti salaatinkastikkeen korvaajaksi. Ja kaikkihan me tiedämme, että oliiviöljyllä on terveydellisiä vaikutuksia!

Vaikein makumaailmaltaan on exclusive cornicabra, joka on jo todellisen keittiökulinaristin varma valinta. Se on syntynyt varhaissadon vihreistä oliiveista ja maultansa intensiivisen voimakas.

salaatti-oliivioljy

Mitä oliiviöljyllä voi tehdä?

Oliiviöljy passaa aika lailla vähän kaikkeen mahdolliseen ruuanlaittoon. Sitä käytetään niin paistamiseen, uppopaistamiseen kuin salaatinkastikkeena. Oliiviöljyähän ei tarvitse edes kertakäyttönsä jälkeen heittää heti pois, vaan sen voi siivilöidä ja käyttää uudelleen samanlaisen ruokalajin kanssa toiseen kertaan.

Kun oliiviöljy on poissa kokkauspuuhista, sitä säilytetään seuraavanlaisesti:

  • huoneenlämmössä
  • tiiviisti suljetussa pullossa
  • pimeässä ja vähän viileämmässä kaapin nurkkauksessa.

Tiiviys on kaiken a ja o, koska happi laimentaa makua. Samahan on vähän viineissäkin…

Espanjassa ilmeisesti on oliiviöljylle oma roskakierrätyspisteensä, kun aiemmin tutustuin tuotekirjoituksen yhteydessä tämän taustatarinaan. Tämä meinasi vahingossa päätyä myös Suomen teksteihin. Sitten perjantaisen iltapäivän aivosilmukan outo buusti tajusi torjua moisen epäkäytännöllisen faktan Suomen kohdalla. Oliiviöljyhän on Suomessa sen verran tyyriimpää, ettei tätä niin hukkaan edes meillä mene.

Mutta jos nyt menisi, niin perinteinen rasvan keruu maitopurkkiin ja kierrätysohjeiden mukaiseen pisteeseensä lienee se oikea hävitystapa Suomen leveyspiireillä.