Harrastukset

Hevostraileri: Cheval Liberté

Cheval hevostrailerit ovat olleet useita vuosia peräkkäin Suomen myydyimpiä. Syy on melko selvä, kun vertailee rakennetta ja laatua suhteessa hintaan. Trailerien hinnoittelu on ollut todella aggressiivista ja synnyttänyt nettiinkin paljon keskustelua sekä nostattaneet kilpailjoiden karvoja.

Kun meillä hankittiin hevostraileria, vaatimuslista oli seuraava:

  • Sivuseinät alumiinista
  • Pohja alumiinista
  • Integroitu satulakaappi

Hevostraileri_cheval_9

Alumiini vs filmivaneri

Vanhoissa kopeissa haasteena on aina ollut filmivanerit, jotka vanhenevat ajanmyötä. Pohja ja potkulaidat alkavat vanhassa kopissa aikanaan homehtua, vaikka kopin siisteydessä olisi kuinka tarkka. Filmivanerin voi toki vaihtaa mutta työlästä se on. Siksi nyt koppia vaihdettaessa naisväen tomera määräys oli alumiinirunko ja pinnat.

Hevostraileri_cheval_7

Alumiiniseinät ja pohja ovat siinäkin mielessä hyvät, että niissä on käytetty samaa alumiiniponttilautaa, jota käytetään raskaassakin liikenteessä. Näin ollen tarvittaessa pintaa voi korjata myös ”lauta kerrallaan”.

Huomaa näppärät aina mukana olevat renkaan kiilat. Erot tulevat yksityiskohdista!

Huomaa näppärät aina mukana olevat renkaan kiilat. Erot tulevat yksityiskohdista!

Satulakaappi

Satulakaappi oli myös erityisen tärkeä, sillä vuosien varrella on alkanut harmittaa täyteen ahdettu Jeeppi, jossa peräpenkkiläiset on haudattu varusteiden alle.

Näiden molempien kriteerien pohjalta kun vertasimme tarjontaa Hevosmessuilla ei yksinkertaisesti budjettihaarukkaan jäänyt muita vaihtoehtoja kuin Cheval.

Satulateline tulee näppärästi ulos kaapista vedettäessä.

Satulateline tulee näppärästi ulos kaapista vedettäessä.

Onko Cheval sitten hyvä?

Puoliso oli lukenut paljon nettikirjoituksia eri kopeista ja hänellä oli useita epäilyksiä yksityiskohdista, joihin tulee kiinnittää huomiota. Siksi Chevalia Liberté hevostraileriakin käytiin erittäin tarkasti laajalla miesporukalla läpi. Mutta epäilyksille ei jäänyt sijaa, sillä alumiinirakenne on samaa markkinastandardia kuin kaikilla muillakin ja rakenne vaikutti muutenkin jämerältä.

Sen sijaan vakuutuimme toiminnallisuuksista, joita emme osanneet odottaa – emmekä löytäneet kilpailevista kopeista:

  • Pieni maavara
  • Takasillan saranat

Hevostraileri_cheval_8

Pieni maavara

Pienellä maavaralla on kaksi etua: matala lastauskorkeus sekä vakaus ajossa.

Vaikka pieni maavara saattaakin tuntua negatiiviselta, niin harvoimpa hevostrailerin kanssa maastoon lähdetään. Ja onhan maavaraa kuitenkin sen verran, että samalla jää se pappan betaalaama city-maasturikin jo kiinni. Mutta mitä lähempänä maata painopiste on, sitä vakaampi on hevoskoppi vetää.

Toisaalta sitten matala lastauskorkeus nimenomaan mahdollistaa takasillan avaamisen sivulle ja käytön siten.

Sivulle aukeava takasilta

Perinteisten takasiltojen hankaluutena on se, että sitä on yksin hankala käyttää hevosen kanssa toimiessa. Toisaalta silta muuttuu vuosi vuodelta raskaammaksi kun jousi löystyy – ja sitähän ei kukaan koskaan muista vaihtaa.

Sivulle aukeava takasilta on helppo käyttää yhdellä kädellä ja sen voi jopa avata toisella kädellä hevosta taluttaen.

Hevostraileri_cheval_3

Ylälukko toimii myös tarvittaessa saranana sivulle avattaessa

Jokainen hevonen ei välttämättä suostu suoraan hevoskoppiin askeltamaan, mutta takasilta aukeaa vaihtoehtoisesti myös perinteisesti alas.

Alasarana aukeaa myös tarvittaessa mahdollistaen sivulle avaamisen

Alasarana aukeaa myös tarvittaessa mahdollistaen sivulle avaamisen

Yhteenveto hevostrailerista

Parhaan ymmärryksemme mukaan teimme parhaan valinnan. Koppiin ollaan oltu myös käytössä jo todella tyytyväisiä ja edellä mainitut Chevalin erityisyksityiskohdat ovat osoittautuneet loistaviksi. Tietty on todettava hevosharrastuksen koostuvan paljolti myös välineurheilusta. Kings Landin piposta maksetaan 100€ vain koska siinä on iso logo. No, Chevalin imagoon ei kuulu sanat kallis, öky tai pappa betalar. Mutta järkevää kuluttamista kai on tunnistaa, milloin hinta takaa laadun ja koska se liittyy vain brändiin. Aika näyttää oliko ratkaisu todella oikea!

Kopissa oli myös ulkoseinässä jämerän oloiset kiinnityspaikat hevoselle

Kopissa oli myös ulkoseinässä jämerän oloiset kiinnityspaikat hevoselle

Vahvuudet

  • Takasilta aukeaa sivulle
  • Pieni maavara
  • Hinta – laatu -suhde

Heikkoudet

  • Ei tunnustettua brändiä välineurheilijoiden keskuudessa
  • Ei todennäköisesti ”suoraan varastosta” – meillä odotusaika oli 3 viikkoa