Ruoka ja juoma

Grillaaminen parvekkeella

Jokakesäinen kädenvääntö on totta kai parvekkeella grillaaminen. Vastoin perusoletusta parvekegrillaaminen on lain mitoissa sallittua. Jotta grillin voi hankkia parvekkeelle, on hyvä huomioida sekä turvaTämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Grillikauppa.com verkkokaupan kanssa.llisuuteen että yhteiseen mukavuuteen sopivat tekijät. Näissä pitää ehdottomasti konsultoida omaa taloyhtiötä ja paloturvallisuusviranomaisia.

Viranomaisen ohjeistus

Laki ei kiellä parvekegrillaamista, mutta avotulen teko on kielletty. Avotulella totta kai tarkoitetaan nuotioita, mutta myös kertakäyttöisiä grillejä. Koska laki ei kiellä, viranomainen suosittelee grillaamisen välttämistä parvekkeella. Siihen sisältyy aina monia turvallisuustekijöitä, kuten ympärillä olevat paloherkät materiaalit. Paloturvallisuusviranomaisilla on kuitenkin oikeus tarvittaessa kieltää parvekegrillaaminen. Tähän voi syynä olla vaikka puinen parveke.

parveke4

Taloyhtiön vaikutusmahdollisuudet

Taloyhtiöissä pääasiallisesti närää aiheuttaa grillauksesta syntyvä haju. Vaikka laki ei kiellä parvekegrillaamista, taloyhtiö voi tehdä tällaisen päätöksen järjestyssääntöihin. Riski on silloin oltava todistettavissa.

Mikäli järjestyssääntöihin haluaa vaikuttaa, se tulee hoitaa taloyhtiön kokouksessa keskustellen muiden asukkaiden kanssa. Monet taloyhtiöt ovat tyytyneet pelkästään suosituksiin grillaamisessa täyskiellon sijaan. Esimerkiksi sähkögrilli on ollut monella taloyhtiöllä suositelluin vaihtoehto. Parhaitenhan grillaus onnistuu pihalla grillikatoksessa, jolloin naapureita häiritsevä haju on minimoitu.

Isännöitsijällä on vastuulla selvittää parvekegrillaukseen liittyvät määräykset paloturvallisuusviranomaiselta, joka tutkii parvekegrillaukseen liittyvät riskit taloyhtiössä.

parveke1

Parvekegrillaus ja riskitekijät

Mikä tekee parvekkeesta riskin grillatessa?

Parvekkeen lasitus: olet varmasti huomannut, kuinka kesäkuumalla tuulettamaton parveke kuumenee lasin läpi. Lisäksi parvekkeelle ei tule tarpeeksi ilmanvaihtoa. Kuuma parveke on todellinen riski muun muassa nestekaasupullolle, jota ei saisi säilyttää muutenkaan ulkona.

Parvekkeen sisustus: useimmiten parveke on betonista, mutta mikään muu ei sitten enää olekaan. Parvekkeelle tilan mukaan on hankittu mukavia pehmeitä tuoleja, lattialla on matto ja mahdollisesti puupaneeliakin. Kaikki tämä on pienessä muutaman neliömetrin tilassa, joten tuli leviäisi hyvin nopeasti pinnasta toiseen. Ei tarvita kuin pieni tuulenhenkäys… Grillauksessa onkin hyvä pitää huolta, ettei jätä hetkeksikään grilliä yksin.

parveke3

Eri grillityyppien soveltuminen parvekkeelle

Kaikkia grillityyppejä voi toki käyttää parvekkeella, mutta kuten sanottua: taloyhtiön kannattaa määritellä parvekegrillaukseen sopivin vaihtoehto.

 1. Hyväksytty –mutta suhteellisen turvaton vaihtoehto– on kannellinen hiiligrilli, jossa pitää varmistaa hiiliastian kunto. Jos astia on huonokuntoinen, turvallisuusriski syntyy. Lisäksi kuumaa hiiltä ei voi noin vain heittää pois pariin päivään. HUOM! AVOTULI ON KIELLETTY!
 2. Kaasugrilli on jo parempi vaihtoehto kuin hiiligrilli. Kaasugrillin ongelmana on vain nestekaasupullon säilyttäminen. Ensinnäkin nestekaasua saa säilyttää kotona maksimissaan 25 kilogrammaa. Ja se säilyttäminenkin on kerrostalossa todellinen haaste: nestekaasua ei voi pitää parvekkeella eikä talon varastotiloissa.
  Molemmissa riskinä on kaasuvuoto! Nestekaasu on ilmaa painavampi, joten se jää siihen missä on. Kellarissa jos tämä tapahtuu, niin kaasua ei saa pois tuulettamalla, ja yksikin tulitikku voi aiheuttaa tulimyrskyn.
 3. Kaikista turvallisin on sähkögrilli, jossa lämpenevät ainoastaan sähkövastukset. Siksi näitä malleja suositaankin kerrostalojen parvekegrillauksessa.
 4. Kaikista paras ajatus kerrostalossa grillaamiseen on mennä taloyhtiön omalle pihagrillille. Vältät naapurien napinan, alue on turvallinen ja tilaakin on enemmän liikkua.

parveke5

Yhteenvetoa grillauksesta parvekkeella

 • Laki ei kiellä grillausta parvekkeella.
 • Avotulen teko on kielletty.
 • Taloyhtiö saa kieltää grillauksen järjestyssäännöissä, myös paloturvallisuusviranomainen voi kieltää tapauskohtaisesti. Tähän pitää olla riittävät perusteet olemassa!
 • Sisällä ei saa grillata ulkokäyttöön tarkoitetuilla grilleillä.
 • Parvekkeella on turvallisuustekijöitä: pinnat, pieni koko, huono ilmanvaihto.
 • Hiili- ja kaasugrillit ovat toki mahdollisia parvekkeella, mutta ei suositella.
 • TURVALLISIN on sähkögrilli parvekegrillaukseen.
 • Kaikista ideaalein on grillata taloyhtiön grillikatoksessa.