Harrastukset

Cordura ja muutama muu kuitumateriaali

rinkka-logoAlkuviikosta tuijottelin aika paljon erilaisia kangas/kuitumateriaaleja, ja olin kyllä valmis hyppäämään ikkunasta alas. Ei niistä ota Erkkikään selvää, vaan termit kummittelevat tuoteteksteissä ilman, että sanoo mitään. Onhan se hienoa, että voi sanoa tämän olevan micro fiberia, mutta mitä ihmettä se oikeasti tarkoittaa? Otin selvää muutamista tekokuiduista ja tässä lopputulos:

Cordura, nylon ja polyesteri?

Ehkä kovin huomio alkuun: Nämä eivät ole biologisesti hajoavia materiaaleja, vaan ovat jonkinlaisesta muovikuidusta työstettyjä kankaita. Näitä ovat joko tekniset tai luonnonkuituja imitoivat materiaalit. Pääosin tekokuitu on kevyempää ja kestävämpää käsitellä kuin luonnonkuitu.

Cordura on tavaramerkkikuitumateriaali. Sen pohja on nylonissa, mutta tarvittaessa siihen on lisätty myös luonnonkuitua. Cordura on sitä samaa kangasta, mitä olet tottunut näkemään armeijahenkisissä tavaroissa, kuten rinkka, reppu ja laukut. Se on todella kestävää, koska ei repeä eikä hankaudu rikki.

Micro Fiber on makuupusseissa käytettävä lämmöneriste. Sen materiaali on polyesteria tai polyamidia. Mikrokuitu pitää todella hyvin muotonsa, eikä rypisty. Se sietää siis vettä, mutta on myös hengittävää materiaalia.

Nylon on teknistä muovia, jonka pääsuku on polyamidi. Nylonia, tai oikeastaan suomalaisittain nailonia, pidetään kestävänä ja kevyenä materiaalina. Se on silti kuin silkki! Teltat ovat esimerkiksi nylonista valmistettu, mutta siinä kohdin kannattaa huomioida onko teltta päällystetty myös jollain pinnoitteella. Nylon on sinällään suht. vettä läpipäästämätön, mutta varmin ehkäisy tehdään pinnoitusaineella.

Ripstop-nylon oli syy miksi minulla meni hermot, mutta nyt tiedän tämän olevan nylonin kehittyneempi versio. Pohja on siis nylonissa, mutta kudontatapa on salmiakkiruutukuviointi. Tämän vuoksi muun muassa laskuvarjoissa on ripstop-nylonia, sillä se ei repeydy salmiakkiruutukuvioinnin vuoksi.

Synteettinen kuitu on pääosin keinotekoista, jossa voi toki olla mukana myös luonnonkuitua. Muun muassa ontelokuitu on tällainen synteettinen kuitu, jota käytetään paljon makuupusseissa ja peitoissa. Se on materiaalina helpommin kuivuva kuin esimerkiksi untuva. Näin ei makuupussi ole kylmähkö nukkuessa, kun materiaali kuivuu nopeasti.

feet-morning-adventure-camping

Polyester on todennäköisesti se tuotetuin kuitumateriaali, ja sitähän kaikissa vaatteissa esiintyy. Vaikka kyseessä on monipuolinen ja kevyt materiaali, sillä on kamala nurjapuolensa pienten sähköiskujen vuoksi.

Itselläni on talvisin todella vaikea koskea mihinkään pintaan, kun jokainen kosketus johonkin metalliseen aihteuttaa napsaus-äänen.

Loppukaneetti

Toivottavasti olen nyt päällisin puolin näiden käsitteet ymmärtänyt oikein. Lisäksihän näissä samoissa kuiduissa esiintyy erilaisia numero+kirjain -merkintöjä. Ymmärsin niiden olevan pinnoitteita yms. vastaavia.